Какво убива пчелите в Плевенско?

7570
Какво убива пчелите в Плевенско?
Снимка: БГНЕС

Измирането на пчелите в плевенското село Петокладенци не се дължи на отравяне с препарат за растителна защита, най-вероятно от пръскане срещу комари и насекоми, това показаха проверките на Българската агенция по безопасност на храните. При пробата, взета от умрели пчели, е установено наличие на активни вещества, които се съдържат в препарати за третиране срещу мухи, комари и пълзящи насекоми. Пчеларите от с. Петокладенци обаче категорично не са съгласни. Кметът на селото отрича да е имало пръскане извън населеното място, а пчелините се намират извън него.

Чакат се изследвания от още 3 района в областта и има съмнения, че е възможно именно препарати за растителна защита да са причина за масовото измиране на пчелите.

Масов мор на пчели в Плевенско

Масов мор по пчелите в плевенската община Гулянци. Стопани отново сигнализират за неправомерно третиране на земеделски площи с препарат...

В областна дирекция по земеделия в Плевен са подадени 5 жалби. Засегнати са 4 общини Левски, Белене, Никопол и Гулянци, но не всички села в тях. В рамките на 24 часа били сформирани смесени комисии, които проверили района, взели са растителни проби и от пчели.

До момента има три направени изследвания в тези засегнати райони, обясниха комисиите, взели пробите. Няма съответствие между резултатите в пчелите и в растителните проби. Напълно е възможно да се отровят пчели от биопестициди.

Тази година тези изследвания се поемат от Областната БАБХ. Чакат се изследванията. От има съмнения, че може да става дума за причина за смъртта - препарат за растителна защита.

Според д-р Юлиян Станчев, председател на областния пчеларски съюз през последния месец са се обадили пчелари от 22 села с отровени пчелни семейства. "За много от пчеларите това е катастрофа – купчина загинали печели пред кошерите или в полето.", каза той пред БНТ.

Продължават да измират хиляди пчели в селата заради отрови

Продължават да измират пчели в селата Татари, Петокладенци, Стежерово, Бужурлук и Трудовец. Това съобщиха на Фейсбук страницата си от L...

Причината е основно неспазване на основни правила, залегнали в регламентиращи документи за опазване на пчелите при растително защитни мероприятия, като: пръскане в светлата част на деня, пръскане на цъфтяща растителност, при вятър, неуведомяване на пчеларите за акциите. Използва се и инсектицид, който отравя пчелите, използват се и подсладители, които привличат вредители обаче и пчели.

По думите на пчелар в областта - вече 5-та година в района се гледа царевица и 5-та година има масово измиране на пчели, което не може да е случайно.

Затова, днес пчеларите от областта излизат на мълчаливо бдение пред Съдебната палата в Плевен под мотото "Да спрем геноцида над пчелите".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com