Кметът на Плевен: Няма никакви задължителни разпореждания за третиране на улици и площади

2527
Кметът на Плевен: Няма никакви задължителни разпореждания за третиране на улици и площади
Снимка: община Плевен

Плевенският кмет Георг Спартански публикува във фейсбук отговор на въпроса, който жители на областния град настойчиво му задават чрез социалната мрежа и на електронната поща: Защо не се дезинфекцират улиците и площадите в Плевен?

Градоначалникът пояснява, че е направил изрични запитвания до компетентните органи, които са му отговорили, че няма никакви задължителни разпореждания, нито дори указания за третиране на улици и площади. А, за да се предприеме такова третиране с химически вещества, то следва да се извършва въз основа на точни, ясни и конкретни указания относно вида на химическото вещество - дезинфектант, количеството и концентрацията, начина на третиране, честотата на интервенцията, указания, свързани с евентуалните здравни последици за хората и вредни такива за околната среда.

Ето целият текст на публикувания от Георг Спартански отговор:

”Уважаеми съграждани, все повече във Facebook,в месинджър, чрез WhatsApp, viber, на ел. поща настойчиво ми се задава въпросът защо не се дезинфекцират улици и площади в Плевен и общината.

Във връзка с обвиненията и спекулациите считам за необходимо да заявя следното:

Нито Парламентът, нито Министерският съвет, нито Националният координационен щаб, нито Министърът на здравеопазването, нито други медицински и санитарни власти и органи са приели или издавали закони, постановления, решения, заповеди, инструкции или указания за третиране на публични пространства - улици и площади до ТОЗИ МОМЕНТ.

Второ, за да се предприеме такова третиране с химически вещества, то следва да се извършва въз основа на точни, ясни и конкретни указания относно вида на химическото вещество- дезинфектант, количеството и концентрацията, начина на третиране, честотата на интервенцията, указания, свързани с евентуалните здравни последици за хората и вредни такива за околната среда! Работата с химикали е източник на повишени рискове и като такава се подчинява на строги регламенти и се извършва от или под контрола на специализирани органи и институции.

Направил съм ИЗРИЧНИ запитвания до компетентните органи и ми бе потвърдено,че няма никакви задължителни разпореждания, нито дори указания за третиране на улици и площади!

Няма и официални международни данни такова третиране да елиминира или ограничава коронавируса. Всички дезинфекционни мерки, които са разпоредени, са свързани с вътрешна обработка на учреждения и търговски обекти, както и градския транспорт. Разписани са детайлно. Посочени са и препаратите,които следва да се използват.

Доказано е и , че коронавирусът заразява през устата, носа и очите. Затова и всички мерки предвиждат желязна лична хигиена, предпазни средства и ограничаване на личните контакти.

Във връзка с гореизложеното и независимо от това, че в някои населени места са започнати местни самоинициативи за частично третиране на публични пространства с химически препарати, при липса на такива заповеди и указания от компетентни за това органи и институции, при липса на данни за смисъла и ефекта от такива мерки и при съществуващите неизвестности и рискове при нерегламентираното провеждане ще се въздържа да използвам публичен финансов ресурс за действия с популистки ефект, но съмнителна стойност. В случай, че получа в бъдеще ясни и конкретни указания по горните въпроси ОТ КОМПЕТЕНТНИТЕ ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ, ще създам нужната организация за изпълнение.

Напълно наясно съм, че както сега мнозина ме обвиняват за липсата на такива мерки, така и в обратния случай други биха ме обвинили в незаконосъобразно и популистко харчене на пари и хвърлянето им на вятъра с единствена цел PR- ефект...

Декларирам - напълно съзнавам, че отговорността за решенията е моя и аз я нося.”

"НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 18 март"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛЕВЕН:

Най-добрите ученици по астрономия от цялата страна ще мерят сили в Плевен на Национална олимпиада

Крум и Виктория - плевенски деца, олимпийци на световно ниво по природни науки

Доброволци с нова акция за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ - чистиха и боядисваха клетки, смениха стари табели с нови

Плевен посреща Великден с разнообразна програма

Д-р Валентин Христов приветства участниците в Републиканския турнир по стрелба за служители на МВР „Величко Величков“

След скандал: Момиче намушка жена в Плевенско

Кметът на Плевен и четвъртокласници от ОУ „Св. Климент Охридски” се включиха в „Походът на книгите“

Кметът на Плевен обявява 2 и 15 май за неучебни дни

Започна кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ в Плевен

Християн, първото бебе на Плевен за 2024-а година и семейството му гостуваха на кмета д-р Валентин Христов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен