Община Плевен е в готовност да предостави временнния приют за кучета на НПО

5969
Община Плевен е в готовност да предостави временнния приют за кучета на НПО
Снимка: община Плевен

Община Плевен има готовност да предостави извършваната от временния приют за бездомни кучета дейност по залавянето, кастрацията и обезпаразитяването им на неправителствената организация „Дом за бездомничета”. Това стана на организираната от кмета на Общината Георг Спартански работна среща днес с представители на неправителствени организации за защита на животните.

На срещата бяха обсъдени варианти за сътрудничество в различни насоки, бяха представени възможности за финансиране основния ремонт и преустройство на сградите за приюта на стойност 2 млн. 800 хил. лв. Представители на плевенската фирма „ДММ - Дизайн” ЕООД, които изготвиха проекта за новия модерен постоянен приют за бездомни животни, представиха подробности и отговориха на зададени въпроси. Предвиден е основен ремонт на целия сграден фонд и прилежащите му части, включително преустройства на помещения и реконструкция на инсталациите, въвеждане на интелигентни системи за управлението и регулирането на потреблението на топлина и електрическа енергия, подмяна на дограма, хидро- и топлоизолация и други мерки за енергийна ефективност, монтиране на пожароизвестителна система, видеонаблюдение, изграждане на достъпна архитектурна среда и благоустройствени мероприятия в дворното пространство. Общият капацитет на приюта е 400 животни. „Най-реалистично е финансирането да се търси или по посока кандидатстване за финансиране по европейска програма в новия програмен период 2021 – 2027 година, или чрез целева субсидия от държавния бюджет”, допълни г-н Спартански. Той беше категоричен, че е отворен към всякакви предложения за сътрудничество с неправителствените организации за наболелия проблем с популацията на безстопанствените животни. Представителите на „Дом за бездомничета” обявиха, че имат готовност и ще внесат предложение до Общински съвет – Плевен да поемат извършваната от временния приют за бездомни кучета дейност по залавянето, кастрацията и обезпаразитяването на животните като Община Плевен от своя страна ще насочи към тях финансирането, осигурявано до момента за дейност, издръжка и персонал на приюта. На практика сътрудничеството може да стартира от началото на следващата 2021 година с приемането на новия Бюджет на Общината.

На срещата добри практики от работата си с друга община в страната сподели и представител на фондация „Четири лапи”, като изрази готовност да се работи активно и в дългосрочен план за преодоляване проблемите от нарастващия брой на бездомните животни и в Плевен.

„Няма тема, която да не сме готови да обсъдим и няма идея, която да не сме готови да приемем”, беше категоричен кметът на Общината Георг Спартански и добави, че днешната среща е само началото на бъдещо добро сътрудничество за решаване на дългогодишния проблем.

Схемите към проекта за основен ремонт и преустройство на сградите в приют за безстопанствени кучета може да видите на следния линк.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛЕВЕН:

Най-добрите ученици по астрономия от цялата страна ще мерят сили в Плевен на Национална олимпиада

Крум и Виктория - плевенски деца, олимпийци на световно ниво по природни науки

Доброволци с нова акция за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ - чистиха и боядисваха клетки, смениха стари табели с нови

Плевен посреща Великден с разнообразна програма

Д-р Валентин Христов приветства участниците в Републиканския турнир по стрелба за служители на МВР „Величко Величков“

След скандал: Момиче намушка жена в Плевенско

Кметът на Плевен и четвъртокласници от ОУ „Св. Климент Охридски” се включиха в „Походът на книгите“

Кметът на Плевен обявява 2 и 15 май за неучебни дни

Започна кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ в Плевен

Християн, първото бебе на Плевен за 2024-а година и семейството му гостуваха на кмета д-р Валентин Христов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен