2/3 от читателите на Народна библиотека в Пловдив са жени

718
2/3 от читателите на Народна библиотека в Пловдив са жени
Снимка: Pixabay

1/3 от читателите на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив са мъже, а 2/3 са жени.

Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Димитър Минев, директор на културната институция. По думите му няма обяснение за този феномен, свързан с неравноправието на половете сред читателите.

ДСБ поиска за оставката на Иван Тотев като председател на Фондация „Пловдив 2019“

След повдигнатите обвинения и искането за отстраняване на Иван Тотев като кмет на Пловдив, градът ни е изправен пред тежък имиджов проб...

„Вероятно жените са по-склонни към романтизъм или към депресия и търсят спасение чрез книгата. Вероятно пък мъжете са по-ангажирани с бизнес или с работа и им остава по-малко време за романтика. Това е факт, посочен от статистиката“, коментира Минев. Той обясни, че читателите, които идват в Народна библиотека „Иван Вазов“, са в широкия диапазон. „Ние имаме и Детски отдел, тоест обхващаме поколенията от деца до възрастни читатели. Всяка година правим класация за „Читател на годината“. За 2016 година имаше такъв читател и той е на възраст над 65 години. Трябва да се отбележи, че има и много млади читатели. Подгласничка за победител в класацията „Читател на годината“ за 2016 година беше едно 2-годишно момиче, което заедно с майка си ходи непрекъснато в Детския отдел и проявява изключителен интерес към книгите. Ние по никакъв начин не категоризираме читателите си според възрастта им. Полагаме изключително големи усилия за това да направим библиотеката, както и заниманието четене интересни за малките деца“, посочи директорът. Според Димитър Минев има едно поколение, което е изгубено за книгите.

„Това е поколението в продължение на 10 години, което е расло при промените след 90-те години. В целия този период, поради ред причини, отношението към книгите беше много различно, дори отрицателно. И сега тези същите хора, които тогава са израснали без присъствието на такъв приятел до себе си, са вече родители. Разбира се, че не би могло да се очаква от техните деца да бъдат близки до книгите, при положение, че те самите нямат това отношение. Затова ние сме се насочили към директна работа с децата чрез училищата в Пловдив. Изключително активно работим с тях и правим така, че Детският отдел на библиотеката да бъде много достъпен за тях. Съвсем скоро, само преди около две седмици, организирахме Нощ на литературата в Детския отдел. Най-хубавото нещо е, че имаше много доброволци, ученици и малки деца, които стояха до 22:00 часа, за да четат, гледат и да се занимават с литература. В това събитие имаше и новозаписали се читатели“, разказа Минев. Той посочи, че е важно от една страна да се направи Народна библиотека „Иван Вазов“ достъпна, а от друга страна предлаганите от нея услуги да бъдат адаптирани към това, което сега искат младите хора, децата и възрастните.

„Това е един много широк диапазон и комплексен подход, защото е свързан с отношението на тези, които работят вътре в библиотеката, а и с интериора, който ги заобикаля. В края на 2016 година вече имаме направени подобрения и размествания в читалните. Променена е настилката в две от читалните. Тя вече е с антибактериално и антисептично покритие, което помага на хората и ги спасява от книжния прах, а той е голямо бедствие за библиотеките. В много посоки и много направления се опитваме да бъдем във фокуса на интереса и вниманието на хората. Това е единствения начин да се запазим“, коментира Димитър Минев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Стефка Костадинова пред Костадин Димитров: Световният ми рекорд не е само мой, той е наш - пловдивски

Фестивалът „Традиции и памет“ завладява с красота и ритъм Римския стадион на Филипопол

ПФК „Ботев“ и кметът на Пловдив Костадин Димитров вдигат заедно Купата на България

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов посрещна делегация от сръбски журналисти

Ето кои са номинираните за Награда „Пловдив“ за 2024 г.

Над 2000 деца са приети в първа група на детските градини в Пловдив

Влошава се състоянието на пожарникаря, пострадал при смъртоносната катастрофа в Пловдив

След рекордно скъпия PR-договор пловдивска болница тегли кредит от 27 млн. лв.

Рали състезател каза как се е стигнало до зверската катастрофа в Пловдив

Тежко остава състоянието на двамата пострадали след смъртоносната катастрофа в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пловдив