Биоцентрала край Пловдив пети ден поред нарушава закона, потърпевши ще търсят закрила от Брюксел

1736
Биоцентрала край Пловдив пети ден поред нарушава закона, потърпевши ще търсят закрила от Брюксел
Снимка: Сдружение " Бъдеще за село Труд"

Пети ден поред се нарушава заповедта на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев (ЗАБРАНА № РД 11-64/10.01.2018 г) за внасяне на торове и централата за производство на електроенергия от отпадъци продължава своите незаконосъобразни действия, съобщават от сдружението "Бъдеще за село Труд".

Протестите срещу миризмите и отпадъците, страничен ефект от построената преди четири години биоцентрала в близост до селото, вече няколко пъти ескалираха в блокада на пътя Пловдив- Карлово. Независимо от проверките на РИОСВ, според които замърсяване няма, жителите на селото вярват повече на обонянието и на очите си и с днешния сигнал предупреждават за нови протестни действия. Сигнал за разливи от цистерните е подаден днес на тел. 112.

"Виждаме цистерните да карат като на парад покрай обществените сгради на централната улица и нивите в местността", твърдят от сдружението и за пореден път заявяват, че "арогантното погазване на закона" остава незабелязано.

Към сигнала от сдружението са приложили снимки и видеозапис. Преди седмица за проблема е изпратен сигнал до Европейския парламент, а представители на сдружението, заедно с хора от други населени места, търпящи същите неудобства, смятат да посетят Брюксел. На последния протест, който се проведе преди седмици, бе сложено началото на национално сдружение на потърпевши от биоцентрали. 

Освен от миризми и замърсяване, жителите на кварталите в близост до централата се оплакват и от вибрации. След като протестите им започнаха, РИОСВ замерва резултати, които неизменно влизат в норма, но има една особеност- там нямат уреди за замерване на миризми, а особено през летните месеци те са съвсем осезаеми. Хората от Труд твърдят, че след като проблемът им стана публично достояние, от централата са започнали да изпускат миризмите нощем, което говори за възможност за упражняване на контрол.

Омбудсманът на републиката Мая Манолова преди година участва лично в един от протестите и обеща да се вземат мерки. При инвестиционните намерения биоцентралата е заявила само преработка на твърди биоотпадъци, но промяна в нормативната база с по-късна дата отваря вратата и за течните биоотпадъци, които вече се превръщат в проблем за населението. Макар и замърсяването да е под въпрос според институциите, местни общопрактикуващи лекари вече втора година отчитат по-висока заболеваемост на дихателната система, както и обостряне на състоянието на хронично болни.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com