Болницата и библиотеката в Асеновград ще имат собствени инсталации за ток

1732
Болницата и библиотеката в Асеновград ще имат собствени инсталации за ток
Снимка: Община Асеновград

МБАЛ - Асеновград и Градска библиотека „Паисий Хилендарски” в града ще се захранват от фотоволтаични инсталации. Това ще стане реалност, след като проектното предложение, с което общината кандидатства, бе одобрено. Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев подписа споразумение за партньорство за реализация на проект: "Партньорство за адаптация към климатичните промени". Финансирането е по програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, финансирана от Финансов механизъм на европейското икономическо пространство 2014 г. - 2021 г. Общата стойност на проекта е в размер на 480 750 евро, като  от тях 70 266,59 евро са за община Асеновград.

Основните дейности, които се предвиждат за изпълнение, са внедряване на енергоспестяващи мерки в сградата на общинската болница и на Градската библиотека. За целта ще бъде монтирано автономно фотоволтаично захранване. В сградата на МБАЛ - Асеновград ще бъде монтирана инсталация за производство на електроенергия от възобновяеми източници. Системата би произвела прогнозно количество на потребна енергия в размер на 30 MWh годишно. В сградата на библиотечната институция ще бъде поставена идентична инсталация с мощност 30 kWp за производство на електроенергия от възобновяеми източници. Съоръжението би произвело прогнозно количество на потребна енергия в размер на около 30 MWh годишно.

По проекта ще бъде разработена и Краткосрочна програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива на община Асеновград. Ще се проведат обучения на служители. Ще се осъществява обмяна на опит, както и други мероприятия. Реализирането на проектните дейности е от особена важност, предвид непрекъснато повишаващите се цените на горивата и електрическата енергия, което изключително много натоварва бюджетите на двете институции. С изграждането на новите инсталации сградите ще придобият частична енергийна автономност, като ще могат да произвеждат електрическа енергия за собствени нужди.  В резултат на това, се очаква намаляване на разходите за електроенергия и съответно - на вредните емисии. Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com