Деца от Раковски засаждаха дървета в "Седмицата на гората"

733
Деца от Раковски засаждаха дървета в "Седмицата на гората"
Снимка: Actualno.com

В "Седмицата на гората" от 01.04.19 г. до 07.04.19 г. в община Раковски бяха засадени 35 фиданки. Сред тях - бреза, колоновиден дъб, габър и лирово дърво. Дърветата бяха засадени на алеята пред централния градски парк в общинския център. Две плачещи върби пък бяха засадени около паметника на загиналите раковчани във войните за национално обединение на България. Идеята е на заместник-кметът на общината - Татяна Бакова.

Освен официални лица, в инициативата се включиха и малчугани от общинския клуб "Родолюбец" и децата-скаути. "Най-доброто време да засадиш дърво е преди 20 години. Следващият най-добър момент е днес. Надявам се, че с общи усилия ще успеем да съхраним новозасадените дръвчета. Горите са белите дробове на планетата и със засаждането на всяко дърво пречистваме въздуха, който дишаме ние и нашите деца!", посочи кметът на Раковски - Павел Гуджеров.

Залесяване в Стара Загора

Акция по залесяване на Стара Загора, посветен на Европейската седмица на гората, организира Областният информационен център (ОИЦ) съвме...

Друга инициатива, свързана със седмицата на гората, бе посещението на възпитаници от ДГ "Синчец" в Белозем и ДГ "Радост" в Стряма в Държавно горско стопанство "Чекерица", разположено също край Стряма. Малчуганите сами се разделиха на два отбора - "Пчелички" и "Смелите патета". Всички заедно засадиха едно широколистно дърво - липа и едно иглолистно - кипарис в землището на горското стопанство. Докато залесяваха децата научиха каква е разликата между широколистните и иглолистните дървета, по какъв начин се размножават дървестните видове и за това, как се определя възрастта на едно дърво.

Припомняме, че Раковски е единствената община в пловдивска област, която след десетилетия стартира възобновяване на горските си територии, тъй като след промяна в закона за горите през 2011 г. общините сами трябва да организират залесяването. В момента се залесяват 20 декара земя с 550 фиданки - хибридна топола. Работи се по метода дълбочинно залесяване чрез сондиране. Залесява се на 1.50 м./1.80 м. дълбочина. На места терена е доста тежък, заради глинестата почва. Предстои да бъдат залесени още 10 декара общински площи в землището на град Раковски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com