Две години в Пловдив работиха с най-бедните и маргинализирани общности (СНИМКИ)

2345
Две години в Пловдив работиха с най-бедните и маргинализирани общности (СНИМКИ)
Снимка: Община Пловдив

По проект, финансиран от две европейски програми, от община Пловдив работиха две години с най-бедните общности в града. Според ръководителя на проекта Зоя Петрушева тук става въпрос наистина за най-бедните и маргинализирани общности може би в цяла Южна България и със сигурност в Пловдив.

„Това са хора, които дълго време са били извън пазара на труда, които имат ограничени познания по български език, без здравни осигуровки, маргинализрани по всякакви показатели. Това беше много сложна целева група, защото когато хората не говорят добре български езки, нямат доверие на институциите. Целта на нашия проект беше първо да намерим тези хора, да ги убедим да се включат в изготвяне на автобиография, записване в Бюрото по труда, подкрепа за намиране на работа в общинско предприятие "Градини и паркове" и несубсидирана заетост. По този начин им помогнахме поне отчасти да получат шанс за по-добър живот“, посочи Петрушева на днешната заключителна пресконференция.

За първи път деца от малцинството в Пловдив участвали в общи забавления на градския център. „Децата с интерес към музиката, участваха в различните публични прояви не само в своите училища, но извън тях - в центъра на града. За родителите на тези деца допреди е било проблем да излязат, да се впишат в общата картина на празничните прояви с други деца. Великолепни прояви имаха децата, особено на 1-ви юни. Изобрамителното изкуство също отбелязаха изключителен напредък“, посочи Стефка Симеонова - образователен експерт по проекта. Още: Археологическото лято в Пловдив тече интензивно и с пълна сила

Пловдив е пионер по интеграция в образователната система на деца и ученици от етническите квартали чрез участие в културни събития и образователна медиация. Той достигна резултатите, с които не може да се похвали нито една община в България.

Петима медиатори са назначени по проекта, като подборът им бил много прецизен - да владеят езика на общностните групи, да владеят чудесно български език, да са комуникативни, да вдъхват доверие.

Единият от тях - Фатме Арслан, през 2022-ра е обявена за медиатор на годината за България. А за настоящата година Шабан Гебов е носител на това отличие.

Общо по проекти общината е организирала посещения на театрални спектакли за 20 000 деца в продължение на 7 години. Това според Симеонова е проекция в бъдещето, защото след приключване на субсидията за представления, ученици вече си купуват билети. „Което значи, че сме посяли онова зрънце, което дава изключителни резултати. Децата трябва да посещават и да попиват културата в град Пловдив“, подчерта тя.

Общо 300 деца са посетили музеи и исторически забележителности на града. Конкретно по този проект за уязвими групи 2700 деца са участвали в различни дейности. 

В овладяване на български език по проекта са обхванати 79 деца, 61 - в спорт, 51 - в изобразително изкуство от училищата. Отделно от детските градини в кварталите „Шекер махала“, „Столипиново“ и „Източен“.

Над 5000 учебни часа са проведени за спорт, музика и изобразително изкуство и обучение по български език – това е в пъти над индикатора, който предвижда 300 деца да бъдат обхванати в тези дейности.

„Интересът беше голям. Организирани бяха много изложби, спортни състезания. Децата, които се занимаваха със спорт, влязоха в най-голямата спортна зала в България. Там участваха във футболен турнир, спечелен от па-малката група от училище „Найден Геров“, допълни Симеонова, която е главен експерт „Образование и култура“ в Район Източен на Община Пловдив. Още: Тежка катастрофа след гонка в Пловдив

Специални благодарности бяха изказани на преподавателя Стефан Ганозов от училище „Пенчо Славейков“ в Пловдив. „Не му влизаше в длъжностните задължения по проекта да води децата в музеи, но той го правеше непрекъснато, за да ги занимава с изобразително изкуство“, отбелязаха ръководителите на проекта. Водил ги във всички музеи и художествени галерии на града. Адмирации получиха преподавателите по спорт и езикови умения в училищата и детските градини.

„Последните 20 месеца видяхме голяма група хора, които са до голяма степен капсулирани, трудно разбират пазара на труда, как се определя заплатата, какво точно представлява осигуряването, как човек се явява на интервю, какво означава автобиография или мотивационно писмо. Това беше нашата роля - да помогнем, да подадем ръка на тези хора, за да станат пълноценна част от нашето общество“, каза Алекс Леви - мениджър на случай.

По думите му близо 1100 човека са минали през проекта под формата на различни консултации, застъпничество пред институции, за записване в бюро по труда, помощ при получаване на различни социални пакети, ориентиране към различни социални услуги на община Пловдив, както и на държавната администрация, намиране и на несубсидирана заетост. Още от Пловдив: Община Пловдив с приз за „Най-бързо развиваща се дестинация за културен туризъм“

„Срещнахме се със страха на хората от Коввид, тестване за Ковид, ваксиниране срещу Ковид, тъй като голяма част от хората желаеха да работят като хигиенисти на различни места, беше почти невъзможно да реализираме човек, който отказва да се тества и ваксинира в онзи период. В края на проекта 103 човека работеха в общинското предприятие „Градини и паркове“, като 54 от тях успяха да изпълнят целия заложен срок от 1 година субсидирана заетост“, допълни Леви.

Проектът, по който успешно са изпълнени тези и още много други дейности, е „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Пловдив чрез подобрен достъп до образование, заетост и здраве“. Финансиран е от оперативните програми „Наука и образование за интелигентен растеж“ и „Развитие на човешките ресурси“ с обща сума близо 1,2 млн. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Наказват служителя на ДАИ, който свали номера на паяка, вдигнал колата му

Влак и камион се сблъскаха в Пловдив

Бум на кърлежите в Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com