Европейски съд спря временно събарянето на къщи в Арман махала в Пловдив

3152
Европейски съд спря временно събарянето на къщи в Арман махала в Пловдив
Снимка: БГНЕС

Спрете временно събарянето на къщи в ромската Арман махала в Пловдив. Такъв факс е изпратен от Европейския съд по правата на човека в Страсбург, след като съдът беше сезиран по проблема от комитета "Право на жилище - район Северен Пловдив". Подадени са пет жалби от собственици на жилища.

Вчера при засилено полицейско присъствие багерите разрушиха пет от незаконните постройки. Въпреки че са предупредени преди дни да изнесат покъщнината си, според очевидци част от собствениците са се оказали "изненадани" и са се опитвали да прибират вещите си буквално пред греблото на багера, пише в. "Сега".

Започва премахване на 26 незаконни постройки в район "Северен" в Пловдив

Започва премахване на 26 незаконни постройки в район „Северен” в Пловдив. Това съобщи за Радио "Фокус" - Пловдив кметът на ...

Акциите по събарянето на гетото започнаха още в края на миналата година, когато бяха сринати със земята десет къщи, съгласно решение на районната администрация. Общият брой на незаконните постройки, които подлежат на събаряне е 25, а причината за това е и новият пътен участък, който трябва да мине през Арман махала.

Жителите на гетото са обжалвали решението пред Пловдивския административен съд и ВАС, но жалбите им не са уважени и от двете инстанции. Сега надеждата им е да бъдат чути в Страсбург. Кметът на район "Северен" Ральо Ралев обаче подчертава, че са съборени къщите само на семействата, получили общинско жилище.

Вчера беше изведено принудително и първото семейство от "виетнамските общежития" в София. То не си е плащало нито наема, нито сметките за ток и вода, обясниха от Столичната община. За да са сигурни, че членовете му няма да се върнат в общинското жилище, районната администрация завари външните врати. Кметът Йорданка Фандъкова пък заяви, че едновременно с изгонването на нередовните платци общината търси и възможности за извеждане на редовните наематели, така че накрая блокчетата да бъдат поетапно съборени, каквато всъщност е целта на Столичната община. "Решение за събарянето на тези блокове има отдавна. Хората недоволстват. Аз се виждам редовно с тях. Разбирам ги и разбирам техните притеснения от ситуацията там, затова всеки ден полагаме усилия да намерим място за редовните наематели, в същото време нередовните да могат да бъдат изведени", заяви Фандъкова.

Снимка: Архив

ГЕРБ нареди на Тотев да отмени сделката за Пловдивския панаир

ГЕРБ нареди на пловдивския кмет Иван Тотев и общинските си съветници да отменят решението за придобиване на 20% от акциите на Междунаро...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com