Изграждането на втория гребен канал в Пловдив е на финалната права

15855
Изграждането на втория гребен канал в Пловдив е на финалната права
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

Община Пловдив съзнава, че без втори гребен канал не можем да спечелим големи първенства. Това обяви днес пред журналисти заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков, предаде кореспондентът на Actualno.com.

Титюков уточни, че проектът за изграждането на канала е на финалната права като стандартно срокът за изпълнение на подобно съоръжение е една година.

"Както знаете, още в периода 2012-2013-та ние проведохме обществена поръчка, имаме избран проектантски екип, договорът, който сме сключили с тях, е в сила, платен е нужния аванс, те са направили предварителни разработки. Процедурата беше спряна по жалби, като тази година спечелихме и последните дела във Върховния административен съд и на практика проектът е рестартиран", заяви Георги Титюков.

Съоръжението ще е разположено на 105 декара, вторият канал ще е с дълбочина 1,5 метра, основната широчина е 45 метра, като на места достига и 90 метра, а дължината е 2100 метра. Освен това в района ще има озеленяване на площ 655 декара на стойност над 4 милиона, като този проект ще се движи от район "Западен". Ще има и езеро от 37 декара с острови за гнездене на птици. Ще има още зона за водни ски и много други атракции за пловдивчани и гостите на града.

По думите на председателя на организационния комитет на Световното първенство по гребане Пловдив се е отказал от първоначалната си кандидатура за първенството за младежи през 2020-та година. Причина за това е именно липсата на дублиращо съоръжение, каквото условие е нужно за спечелването на подобен форум. Сега Пловдив кандидатства за пакет от състезания, които започват от 2021-ва година, когато се очаква градът вече да разполага с втори гребен канал.

"Вторият гребен канал е много необходим. Пловдив разполага с един от най-добрите канали в света, но остана един от малкото, които нямат тренировъчен канал, а той става много необходим при кандидатстването за големи състезание", категорична бе и Светла Оцетова.

Световната купа по гребане в Пловдив ще бъде от 8 до 12 май тази година. Това ще е първият от общо три кръга, като вторият ще се проведе в Познан, а третият – в Люцерн. През този период алеята около гребния канал ще бъде затворена за граждани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com