"Жълтото училище" от 1868 г. в Пловдив ще събере всички изкуства от АМТИИ (СНИМКИ)

12433
"Жълтото училище" от 1868 г. в Пловдив ще събере всички изкуства от АМТИИ (СНИМКИ)
Снимка: Катя Стайкова

Ремонтират основно „Жълтото училище“ в Пловдив за 305 дни. Очаква се догодина то да посреща студенти. Сумата, необходима за ремонта е в размер на близо 1 550 000 лева с ДДС. Сградата ще бъде основно ремонтирана. Училището е емблематично за Пловдив. То ще отвори врати за студентите от пловдивската Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Професор Асен Диамандиев“ (АМТИИ) за новата учебна 2021 г./2022 г. Информацията съобщи ректорът професор доктор Тони Шекерджиева-Новак.

Тракийският университет ще обменя студенти и преподаватели с немско висше училище (СНИМКИ) 

Меморандум за обмяна на студенти и преподаватели е подписал доц. д-р Добри Ярков, ректор на Тракийския университет в Стара Загора, с Ве...

Тя припомни за ситуацията по осигуряване на средствата, а след това - и по започналата и спряна реконструкция на сградата. Ремонтът е стартирал през ноември 2017 г. от спечелила обществената поръчка бургаска компания. Месец по-късно той е бил спрян от фирмата, изпълняваща строителния надзор, защото не е била достигната здрава основа за фундиране на единичните фундаменти. Последвало е извършване на инженерно-геоложко проучване, което е показало, че се налага преработване на проекта. Поправките са били одобрени от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) през февруари миналата година. А през април - и от противопожарните служби. Корекция се е наложила и в частта безопасност, тъй като Пловдив е в рискова сеизмична зона.

Доработка на коригирания проект заради частта „План, безопасност и здраве“ е направена след обществено обсъждане. В него са взели участие представители на АМТИИ, Камарата на архитектите, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Община Пловдив, Министерството на културата, фирмата изпълнител и различни специалисти. Процедурата по новото съгласуване с НИНКН е приключила през януари тази година. Така и след одобрението от противопожарните служби, разрешителното за строеж от община Пловдив стана факт на 23-ти юни. Ремонтните дейности бяха възобновени на 8-ми септември, след сключване на допълнително споразумение с фирмата изпълнител, по думите на професор Шекерджиева-Новак.

Първоначално проектът е бил на стойност 887 000 лева без ДДС. През 2016 г. Министерският съвет (МС) е отпуснал 1,1 млн. лева целева субсидия, а община Пловдив е съфинансирала със 100 000 лева. Оскъпяването от около 400 000 лева за коригирания проект не надхвърля 50%, което позволява да не се обявява нова процедура по Закона за обществените поръчки, поясни помощник-ректорът Константин Мечев. Строителят също е изчакал три години, въпреки че имал право да се оттегли. Това лято Министерството на образованието и науката (МОН) е отделило допълнително 200 000 лева за ремонта, след обосновано искане от ректора на АМТИИ. 300 студенти ще провеждат лекции и занимания в реновираното и обявено за Паметник на културата от национално значение "Жълто училище".

Карбовски: Без студентите в протестите - няма да стане

"Без участието на студентите в протестите - няма да стане". Това каза пред БНР журналистът Мартин Карбовски и уточни: "Защо ги няма сту...

В момента от емблематичната сграда в Стария град е останал само скелетът й, но след по-малко от година се очаква сградата да възвърне вида си от 1868 г. Обновената 3-етажна сграда ще събере всички изкуства от академията. Предвидено е в изложбените зали да звучат музикални изпълнения на нейни възпитаници. На първия етаж вдясно ще бъде запазено мястото на преди съществувалото кафене, а вляво ще се оформи галерия. Предвижда се създаване на Хорова и Оркестрова зала и на малка сцена за Академичния китарен състав и Академичния оперен театър. Ще се запази дървената вътрешна стълба, която отвежда до третия етаж, но тя ще бъде укрепена с метална конструкция.

На втория етаж в западната част ще има две големи зали, а в източната - една голяма и още четири по-малки – всяка по 40 квадратни метра. Предвижда се компютърна зала за графичните дизайнери. Разпределението на третия етаж е същото, но огледално. Все още е под въпрос дали ще се ползват и двата входа на "Жълтото училище" – от улиците „Цар Ивайло“ и „Тодор Самодумов“. Най-запазена е северната фасада на сградата. На южната ще бъде реставрирана и портата с алафранга, заедно с оцелялата част от оградата.

Първото в Южна България училище е построено през 1868 г. с благоволението на султан Абдул Азис хан, като неговото условие е било парите за него да са от българите. Изградено с дарителството на сънародниците ни, за обновяването сега на Жълтото училище своя дан дадоха с благотворителни концерти Васко Василев, Теодосий Спасов и други изпълнители, възпитаници на АМТИИ. Всички доработки на проекта за основен ремонт са финансирани от Академията по изкуствата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com