Коледа по Юлианския календар отбелязват днес в две църкви в Пловдив

3620
Коледа по Юлианския календар отбелязват днес в две църкви в Пловдив
Снимка: Веселина Божилова

В арменската църква "Сурп Кеворк" и в храма "Света Матрона Московска" в Пловдив днес се празнува Рождество Христово. По Юлианския календар се отбелязва големия християнски празник и в Йерусалимската патриаршия. Традиционният поздрав на арменците на този ден е : "Христос се роди и богояви, да бъде благословено богоявлението му".

"Честито Рождество Христово" се поздравяват енориашите в малката църква "Света Матрона Московска", в която служи отец Радослав Паскалев. Винаги близо до болките и нуждите на хората, организирал от години сериозна социална дейност, утешител на тежко болни хора и вдъхновител на вярващи, отец Радослав отговаря на един въпрос, който вълнува мнозина в тези объркани времена. Кои ценности изчезнаха в наше време, кои ценности биха могли да се върнат чрез вярата?

Отец Радослав:

"Цялата ни ценностна система, особено в тези последни 35 години, в които живеем, е тотално преобразувана, ценностите са загубили своя първоначален смисъл. Голяма част от тях дори са неприложими в нашия живот, защото ние живеем в едно съвсем друго време, подчинено на други обстоятелства, ръководено от други цели. Мисля, обаче, че най- важното в нашия живот ,което можем да пренесем от по- старите времена в нашата ценностна система, на първо място е

СЕМЕЙСТВОТО

Каквито и да са времената, семейството има своята голяма ценност. Колкото и днес да има либерален уклон, който ни казва постоянно , че човек трябва да живее с едни по- широки понятие, да премахне онези ограждения на малките общности, семейството има невероятен смисъл- такъв, какъвто и Бог прозря, за да благослови това семейство. Защото първото чудо, което се извършва в своето проповедническо дело, е чудото на сватбата в Кана Галилейска. Т.е. по един изключителен начин семейството е благословено от Бога. Нещо повече, Йоан Златоуст, разсъждавайки върху основите на семейството, казва, че там, където е Христос, всичко се променя. Ако семейството запази своя смисъл като общност между мъж и жена и родените от тях деца, но и расне в системата на християнските ценности, то има своя дълбок смисъл. Ние можем съвсем спокойно да пренесем идеята за семейството в следващите времена.

 

Една друга много важна ценност днес, която ние трябва да продължим да развиваме и опазваме със цената на всичко, е

МИРЪТ 

И не само мирът като социално понятие, а мир такъв, какъвто Бог беше поискал от нас. Мир в нашето съзнание, мир в нашата душа, който елиминира и отхвърля по един изключителен начин цялата система на греховност в самите нас. Когато човек е потопен в състоянието на Христовия мир, неговите дела, са дела на Евангелието. Неговите дела са дела на вярата. Неговите дела са дела на Христос. Когато християнинът не е потопен в Христовия мир, то тогава делата му възпроизвеждат всичко онова, на което днес, така или иначе, сме свидетели. Целия този упадък и цялата тази разруха на нашата собствена човешка битийна същност. Затова ценността на мира е изключително важна и ние трябва да я пренесем с особена отговорност в следващите времена.

Нещо друго, което трябва да бъде пренесено, е

ДОБРОТВОРСТВОТО

Защото ние виждаме, че в системата на новите времена добротворството започва да губи своя истински смисъл. Започва да губи онова, което изначално трябваше да донесе и на този, който твори добро, и на този, който получава сътвореното добро. Да получаваме чрез доброто изграждане на една по- различна духовна същност в самите нас. Особен начин да усещаме и да оценяваме всичко онова, което Бог ни дава и да благодарим. Нещо, на което съвременният човек, силно мога да заявя, е твърде неспособен. "

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com