Медицинските сестри от община Родопи излизат на протест

708
Медицинските сестри от община Родопи излизат на протест
Снимка: Actualno.com

Медицинските сестри от община "Родопи" излизат днес на протест, а причина е неподписания общинския колективен трудов договор.

Работещите в сферата настояват за увеличение на основното трудово възнаграждение. Лидерът на КНСБ в Пловдив Боян Бойкински. твърди, че сестрите получават 496 лева, има и единични случаи 520 лева. "Нашите искания по време на преговорите бяха заплата да достигне договорения 520 лева, които са договорени в браншовия колективен договор", каза Бойкински, цитиран от Topnovini.bg.

Пускат алтернативен път до проблемните села в община Родопи

Алтернативен път, който да свързва селата Храбрино, Фойково, Ситово и Лилково, които бяха останаха откъснати вчера, предстои да бъде из...

Настояват и за платен годишен отпуск на медицинските сестри в размер на 38 работни дни. Предложението на община Родопи е за 28 работни дни. Искат допълнително средства за закупуване на работно облекло в размер на половин работна заплата и еднократно материално стимулиране за 7 април.

"Средната брутна заплата при медицинските сестри е 643,96 лева, а не както твърдят – 496 лева", отговори кметът на "Родопи" Пламен Спасов.

Той припомни също, че в началото на първия му мандат е заварил неизплатени възнаграждения за 7 месеца назад, а сега плащанията се извършват регулярно всеки месец. Допълнително медицинските работници са стимулирани със 100 лева за Великден и са получили 13-та заплата миналата година. Освен това всеки, който пътува, му се заплащат пътните до населеното място, в което работи.

Според кметът Спасов, няма да бъде честно, ако работата на медицинска сестра, която се грижи за 4 деца, каквато е ситуацията в Храбрино, се сравнява с работата на нейна колежка в населени места като Първенец, Ягодово и Марково, където отговорност се носи за над 100 деца.

13 000 от нашите медицински сестри работят в чужбина

13 000 медицински сестри не достигат в българската здравна система. От друга страна 13 000 професионалисти по здравни грижи вече работя...

"Според Кодекса на труда платеният годишен отпуск е 20 дни, договаряме 8 дни допълнително", подчертаха от администрацията по повод настояването на синдикалисти за 38 дни платен годишен отпуск.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com