Между 50 000 и 80 000 души очаква Пловдив за старта на "Европейска столица на културата 2019"

1170
Между 50 000 и 80 000 души очаква Пловдив за старта на "Европейска столица на културата 2019"
Снимка: БГНЕС

Площад „Централен” и „Тютюневият град” ще са едни от местата, които ще са център на откриващата церемония на „Пловдив-Европейска столица на културата 2019”. Това съобщи на пресконференция кметът на Пловдив Иван Тотев, предаде агенция "Фокус".

По думите на Тотев част от програмата ще бъде реализирана именно в „Тютюневият град”. „Фондация Пловдив 2019 вече се настани там, за да покаже своята ангажираност към тази част от града”, отбеляза кметът. „Едно от основните места за откриващата церемония ще е площад „Централен”. Различни събития ще има в различни части на града – в Капана, в Стария град и другаде”, добави Тотев. Очаква се в седмицата на откриването града да посетят между 50 000 и 80 000 души.

Пловдив "размразява" големи инфраструктурни обекти

Община Пловдив дава зелена светлина за няколко от замразените големи инфраструктурни проекта през 2018 г., съобщи БНТ. Сред тях са из...

„Ще предложим да бъде затворен за движение бул. „Цар Борис трети Обединител”, от Сточна гара до Чифте баня, така че да имаме доста голяма зона, която да побере този брой хора, които очакваме”, каза още кметът. Иван Тотев добави, че ще се работи усилено за реконструкцията на площад „Централен” . „В момента вече имаме обявени процедури по ЗОП, като проектите, които ще бъдат реализирани там са в няколко направления”, каза още кметът на Пловдив. Той уточни, че ще има площадно пространство и свързващи зони с другите градски части, като например „Цар Борис III Обединител“, връзката с подлез „Тримонциум“ и археологическите обекти. Община Пловдив има намерение да реализира работата по археологическите обекти, възстановяването на археологическата част от площадното пространство през цялата 2019 г., включително дори и през 2020 г.

„Смятаме, че това може да се впише изключително добре в програмата „Пловдив 2019“”, каза Тотев. Според него в програмата на Фондация „Пловдив 2019“ може да залегне представянето в реално време пред гостите на града социализирането и консервирането на археологическите обекти, каквито са Форум „Север“ и Форум „Запад“. „Това е нещо, което ще може да се бъде вписано и да бъде част от програмата през 2019 г. така че там, заедно с археолозите, с проектантите, с които работим, ще можем да реализираме и работа по обектите и едновременно с това да бъдем доста актуални, наблюдавани”, каза Иван Тотев. Според него това ще бъде много интересно за гостите на града. Изпълненията по площад „Централен” трябва много бързо да бъдат съгласувани с Националния институт по паметници и дадат оформени максимално подходящи пространства за култура, върху които да бъдат изградени и съответните съоръжения, а именно мобилна зала за култура, която Община Пловдив планира в бюджета си за тази година. Тя ще е една от локациите на площад „Централен”.

Тотев заяви също, че реконструкцията на площад „Централен” в Пловдив ще приключи до началото на 2019 година и върху площадното пространство ще могат да се реализират част от събитията проекта „Пловдив-Европейска столица на културата“. По думите на кмета засега няма нещо, което да спира реализирането на проекта за площада - до този момент няма постъпили обжалвания на обществената поръчка за ремонта, която беше обявена през декември, като в края на този месец ще се отворят и офертите. „Надяваме се, че ще можем да съгласуваме проекта с Националния институт по паметници на части”, каза Тотев. По думите му всички работят заедно и със силната подкрепа на Министерството на културата за реализирането на този проект. Най-спешно ще се ремонтира настилката на площада, която ще бъде от естествени материали - камък.

Дейностите по реставрация, консервация и експониране на археологическите разкопки, обаче, ще продължат и през цялата 2019-та година, като те ще са част от туристическите атракции.

Иван Тотев представи община Пловдив на среща на местните власти в Севиля

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев взе участие в Първия световен форум на местното самоуправление, който се проведе в испанския град Сев...

Кметът Иван Тотев припомни, че в конкурса за площада са участвали 121 студия от 43 държави от 6 континента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com