Мобилни екипи взимат пробите за представителното проучване в "Столипиново"

1321
Мобилни екипи взимат пробите за представителното проучване в "Столипиново"
Снимка: Областна администрация - Пловдив

В Областна администрация - Пловдив се проведе първото заседание на работната група за националното представително проучване за COVID-19 в града. По думите на пловдивския областен управител Дани Каназирева, организацията е създадена. "Апелирам за отзивчивост от пловдивчани", призова Каназирева. На срещата присъства и главният здравен инспектор доцент Ангел Кунчев. Той посочи, че вече са определени 6 точки в различни части от Пловдив така, че да има равномерно представителство на целия град.

Областния управител обясни, че са изчистени етапите на провеждането на проучването и включително е прието предложението за тестовете, които ще бъдат правени. Хората, които ще се включат в проучването, ще попълват анкетни карти и документ за информирано съгласие. Графикът за вземане на проби ще се съгласува с гражданите по телефона. Подборът на хората ще бъде направен на абсолютно случаен принцип. Работата по проучването ще обхване над 500 адреса на домакинства. 

Започва масовото изследване на пловдивчани

Започват изследване на пловдивчани за наличие на антитела срещу COVID-19. "Принципът на подбор на изследваните ще бъде случайност и доб...

За доставяне на тестовете е избрана немска фирма. По метода ELISA кръвните проби на участващите в представителното проучване ще се изследват в лабораторията на Медицинския университет (МУ) и УМБАЛ „Свети Георги“ в областния град. „С ELISA се доказва наличието на антитела, като те дават различен тип информация за имунния отговор на организма срещу коронавирус", уточни професор Мариана Мурджева - ректор на МУ. Изследването ще даде картината в Пловдив – колко хора са се срещнали с вируса и дали вече са преболедували, или са носители на заразата. Половината от тестовете са налични, а останалите ще бъдат доставени поетапно в рамките на следващите 14 дни, каза още главният здравен инспектор доцент Кунчев. „Всеки един, който вземе участие, ще получи резултатите си. Не е задължително участието на всички членове на домакинствата. Фокусираме се върху пълнолетни лица“, обясни, от своя страна и доктор Савина Стоицова от НЦЗПБ.

„Пробонабирането ще бъде извършено в ДКЦ-то на УМБАЛ „Свети Георги“. В квартал "Столипиново" то ще се провежда от мобилен екип на РЗИ - Пловдив. Определени са и доброволците от МУ, които ще са в екипите. "Ще се правят по максимален брой проби на ден така, че да приключим в рамките на определения за проучването със заповед на здравния министър срок, който е 15.06.20 г. Апелирам към хората наистина да ни помогнат да направим това представително проучване, и да се доверят на екипите, които ще го извършват“, заключи Дани Каназирева.

Етапите на провеждането на единственото представителното проучване за страната за COVID-19 бяха определени по време на първото заседание на работната група за изследването. На срещата в Областна управа днес присъстваха областният управител Дани Каназирева, главният здравен инспектор доцент Ангел Кунчев, доктор Савина Стоицова от НЦЗПБ, професор Карен Джамбазов – изпълнителен директор на УМБАЛ “Свети Георги“, професор Мариана Мурджева – ректор на МУ, доцент Мария Атанасова, завеждащ лабораторията по имунология, доктор Сийка Димчева от РЗИ - секретар на комисията, професор Йорданка Стоилова и професор Ани Кеворкян от Катедра “Епидемиология и медицина на бедствените ситуации” на МУ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com