Новини от подготовката на Пловдив за вируса, бизнесът се включва

2968
Новини от подготовката на Пловдив за вируса, бизнесът се включва
Снимка: Божилова

Областният медицински щаб в Пловдив разшири картата на болниците, които могат да приемат пациенти с Covid- 19 с Транспортна болница днес. Въпреки първоначалния отказ, управата на болницата в лицето на директора и д-р Пламен Павлов днес обеща, че болницата ще направи поетапно реорганизация на работата си и, когато има готовност, може да настанява пациенти. Условията там са добри, в нея работят 51 лекари, разполага с 92 легла, а респираторни апарати са 2. С нея на практика всички пловдивски болници- 34 на брой, заявяват готовност да лекуват пациенти. В това число и частните, които излязоха с декларация още преди дни. 

Спешните медици в Пловдив са заявили, че са обезпечени с лични предпазни средства от национална доставка. Те могат да осигурят и дарят безвъзмездно 14 респираторни апарата на инфекциозните болници, които имат нужда. В петък и общинската болница " Св. Мина", определена за втора основна база, и Транспортна, ще представят плановете си за реорганизация. Има сигнали за струпвания на пациенти пред Инфекциозна клиника в УМБАЛ "Пловдив", която на момента е единственото място, към което се насочват хора със съмнения, че са болни, но се чака разрешение от Националния щаб, каза днес на брифинг областният управител Дани Каназирева.
    
Междувременно днес се разбули една загадка, която вълнуваше медиите няколко дни - от какво е починала 84-годишна пациентка с дихателна недостатъчност и прехвърляна от болница в болница. Оказа се, че тя не е била болна от Covid-19, но Апелативна прокуратура нареди проверка за немарливост при оказване на медицинска помощ.
   
Социалните работници в Пловдив нямат предпазни средства, алармира директорката на "Социални услуги" Надя Танева. А се налага да посещават хора, да им носят предпазни средства. В община Пловдив започват да правят списък на самотно живеещи възрастни хора. 400 от тях са обхванати в системата " Социален домашен патронаж", но това не са всички, които биха имали нужда от снабдяване с хранителни продукти при една продължителна карантина, каквато се очертава за възрастните. Общината обяви и набирателен фонд „Пловдив заедно срещу COVID-19“, средствата от който ще се използват за необходимата животоспасяваща медицинска апаратура. Вече има множество обаждания от страна на бизнесмени, които искат да подкрепят общината в този труден за нея момент. Сметката е публикувана на сайта на община Пловдив.

Докато се чакат доставки на предпазни средства, една пловдивска фирма- "Биофреш", производител на гел за дезинфекция, дари днес 1 000 туби по 75 мл на УМБАЛ "Пловдив". На практика това е първото дарение на болниците от страна на пловдивския бизнес. 

"НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 18 март"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Пожарната на крак заради изтичане на газ в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com