Областният управител на Пловдив: Ще настояваме за запазване на Бетонния мост

14096
Областният управител на Пловдив: Ще настояваме за запазване на Бетонния мост
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

Да се запази на всяка цена Бетонния мост, който свързва районите „Южен“ и „Централен“ в Пловдив. За това се обяви новоизбраният областен управител на града Дани Каназирева. Тя съобщи това на пресконференция след работна среща с експерти от Областна администрация и представители на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и главния архитект на Пловдив – Димитър Ахрянов.

От НКЖИ вече обявиха процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Модернизация на железен път, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникации в гара Пловдив и изграждане на комуникационно-транспортен пробив под ЖП гара Пловдив“ и запазване на надземната пътна връзка. В идейния проект е заложено премахването на Бетонния мост, което трябва да се случи след реализирането на пробива под Централна гара.

Областният управител заяви, че е изключително важно да се реализира проектът за модернизацията на железопътната мрежа, но той не трябва да става причина за премахването на Бетонния мост. Дани Каназирева заяви, че е задължително да бъде приет ясен ангажимент за запазване на пътната връзка, заедно с реконструкция и разширение. Желанието на специалистите от Областна администрация и Община Пловдив, както и от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, е Бетонния мост да бъде реконструриратн и съществуващите сега пътни платна да бъдат разширени. Това трябва да стане успоредно с проекта за модернизация на железен път, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникации в гара Пловдив и изграждане на комуникационно-транспортен пробив под самата жп гара.

Според Каназирева в обществения интерес е пробивът под Централна гара да бъде реализиран и въведен в експлоатация със запазване на всички комуникации, връзки и колектор за сметка на НКЖИ и средствата, отпуснати по проекта, а община Пловдив да няма ангажимент с финансирането на тези допълнителни дейности. Необходима е и промяна на ПУП по отношение на пътната връзка, която в момента е предвидена за разрушаване. От своя страна арх. Маринов предложи пробивът под ЖП гара Пловдив да стане по така наречения „закрит способ“, което е изключително важно за недопускане парализирането на комуникациите в част от града. Предстоят срещи и разговори с представители на НКЖИ, на които да бъдат обсъдени предложенията на експертите и областния управител.

Бетонният мост е една от основните връзки, по която минава трафикът между районите „Южен“ и „Централен“. Освен него, най-многолюдният район има едва още две входно-изходни артерии – надлез „Родопи“ и Коматевския транспортен възел. Последният обаче се намира в ниска точка и бива затварян от полицията при всеки по-сериозен дъжд през последните години, за да се предотврати закъсването на автомобили. Така, в случай че бъде премахнат Бетонният мост, ще се стигне до огромни затруднения в трафика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com