Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Пловдив с екоинициативи до края на юни

25 юни 2024, 10:18 часа • 709 прочитания

Община Пловдив напомня, че до края на месец юни гражданите ще имат възможност безвъзмездно да се освободят от ненужните им едрогабаритни отпадъци от бита. Това е първата по рода си кампания за разделно събиране на стари мебели, дивани, матраци, фотьойли, дървени плоскости и дограми, която администрацията стартира още в началото на месеца.  

Едрогабаритните отпадъци могат да се предават на временно обособени за целта пунктове във всеки един от шестте района от 09:00 до 17:00 ч.:

· Всеки понеделник в район „Източен“ на бул. „Санкт Петербург“ до филиала на Техническия университет;

· Всеки вторник в район „Западен“ на ул. „Ранни лист“ до ДЯ „Сто усмивки“;

· Всяка сряда в район „Северен“ на бул. „Дунав“ ъгъла с ул. „Милеви скали“;

· Всеки четвъртък в район „Тракия“ на ул. „Цар Симеон“ до ЖП гара Тракия;

· Всеки петък в район „Централен“ на бул. „Свобода“ срещу №17;

· Всяка събота в район „Южен“ на ул. „Коматевско шосе“ от страната на Спортен комплекс „Христо Ботев“. 

Разделното събиране и предаване на едрогабаритни отпадъци ще подпомогне процеса по рационалното им оползотворяване, ще намали количеството на депонираните отпадъци и ще подобри екологичните показатели на почвата и въздуха. 

От Дирекция „Опазване на околната среда“ информират и за успешно преминалата кампания по разделно събиране на отработени масла /ОМ/, която се проведе в периода 18-20 юни. По време на инициативата, на определени по административни райони изнесени пунктове, гражданите имаха възможност напълно безвъзмездно да предадат събраните в домакинството отработени масла. Община Пловдив предвижда провеждането на още една такава кампания в периода от 19 до 21 ноември. През останалото време от годината, гражданите могат да предават събраните в домакинствата отработени масла всяка седмица от понеделник до петък на адрес: ул. „Брезовско шосе” № 180, склад № 215.  

Напомняме, че неконтролираното изгаряне на масла води до замърсяване на въздуха с токсични съединения на основата на сярата, които не само замърсяват въздуха и околната среда за продължителен период от време, но са и канцерогенни за здравето на хората. 

Ако Вие сте лице, което притежава различни видове разделно събрани отпадъци, може да се присъедините към нашите усилия за чист въздух и чиста околна среда, като ги предадете на правилните места. Подробна информация може да намерите на официалната интернет страница на Община Пловдив www.plovdiv.bg

Още: Фестивалът “Дни на музиката в Балабановата къща” в Пловдив представя три концерта

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес