Още една църква е пред рухване в Пловдивско

1161
Още една църква е пред рухване в Пловдивско
Снимка: БГНЕС

Църквата на село Крислово, община Марица, е в същото състояние като храма в Черноземен, който започна да се руши преди дни. Построена през 1928 година на мястото на съборената от голямото земетресение предишна църква, "Рождество на Пресвета Богородица" в момента пустее, защото е опасна за хората.

На последния Великден кметът на Крислово Димитър Андреев е разрешил обиколка около сградата в полунощ, но пред БГНЕС той каза, че повече не смее, защото състоянието на църквата не позволява. Макар и църквата да има свещеник - отец Красимир Нешев, той не служи вътре вече пет години. През 2015 жителите на селото, отдалечено само на 13 км от Пловдив, събират подписка за ремонт. Бизнес дама дарява 3 000 за ремонта, и други се отзовават и в момента в касата на кметството за тази цел са събрани 5 000 лв.

Рашидов се задейства по случая със срутената черква в Черноземен

Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министе...

За ремонта са необходими поне 50 000. Кметът е писал миналата година на Пловдивската митрополия, сигнализирал е за ситуацията, но досега отговор няма. Писал е и на общински и държавни институции, до Светия синод. И от там няма отговор. Кани се да пише нови писма. Междувременно в селото се създаде инициативен комитет за възстановяване на църквата, а идеята е той да прерасне в сдружение с обществено полезна цел, което ще набира средства с помощта на Пловдивската духовна епархия.

Когато земетресението от 1928 година разрушава старата църква, хората от Крислово сами строят новата, която сега е застрашена. Днес те са готови да помогнат с пари и труд. Очакват помощ и от институциите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com