X
 
 

Осъдиха робите на труда в нелегалната тютюнева фабрика край Пловдив

1956 1
Осъдиха робите на труда в нелегалната тютюнева фабрика край Пловдив
Снимка: Pixabay
Четирима от българските работници, арестувани при акция на полицията през юли тази година в нелегална фабрика за цигари в село Труд край Пловдив, влизат в затвора, след като се признаха за виновни и получиха от специализирания наказателен съд ефективни присъди. Двама от тях ще лежат по година и 3 месеца, другите двама- година и година и 2 месеца. Те са работили като пазач, доставчик на храна за работниците, както и техническа поддръжка на помещенията. Осемте чужденци, които са работили в производството- седем украинци и един молдовец, също се признаха за виновни. Прокуратурата сключи с тях споразумения за условни наказания от 3 години с петгодишен изпитателен срок, както и лишаване от права. 

Когато на 4 юли в село Труд бе проведена акцията, координирана съвместно от Специализираната прокуратура, ГДБОП, ДАНС и Агенция "Митници", бяха разкрити цех за заготовка на тютюн в района на село Ръжево Конаре, който има капацитет да обработва до два тона тютюн в час. В землището на село Труд, само на 5 км от Пловдив, пък бе открита фабрика за цигари с модерна поточна линия, на която се произвеждат по над 200 стека в час, както и подготвяна за пускане втора поточна линия. Цигари от марките Muratti и Royal с високо качество и надписи на гръцки за близо 2,4 млн. бяха открити в халето, задържан бе и тир, натоварен с нелегални цигари за над 3 млн. лв. 

Предлагат по-висок акциз за цигарите през всяка от следващите три години

Повишаване на акциза за цигарите през всяка от следващите три години предлага депутатът от Обединени патриоти Емил Димитров. Идеята му...

Работниците в нелегалната фабрика са били буквално затворници в нея- цикълът на производство и на живот е бил съвсем затворен. Те не са напускали сградите, там са живеели, там е имало и помещения за почивка, а в Ръжево Конаре е бил изкопан и тунел за бягство при необходимост. Самото хале е било шумоизолирано със специални панели, а за да не бъде засечена незаконната дейност заради голям разход на енергия, токът е бил осигуряван от мощен генератор. Организаторите и собствениците на фабриката така и още не са известни. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
    Да, робите трябва да бъдат мачкани, бити и съдени! А чорбаджиите им? Даже не е необходимо да ги търсите... Къде са синдикатите, омбудсмана, Баце Вездесъщи, прокуратурата?!