Откриха насекоми в боба, раздаван от БЧК на нуждаещи се в Пловдивско

5889
Откриха насекоми в боба, раздаван от БЧК на нуждаещи се в Пловдивско
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Наличие на "бобена гъгрица" преустанови временно раздаването на хранителни продукти от БЧК на нуждаещи се в пловдивска област. По сигнал на жена, получаваща помощта, още в същия ден е извършена проверка в склад за търговия на едро с храни в Пловдив. Наличните опаковки зрял фасул, които са били в разфасовки от по 1 килограм, са били в срок на годност. От продукта са взети проби за лабораторно изследване.

По-късно резултатите потвърдили, че в хранителния продукт са налични мъртви насекоми, дефектни семена и примеси. Продуктът е спрян от реализация и са изтеглени всички количества зрял фасул от центровете на БЧК-Пловдив и областта. Общото количество на блокираната за раздаване храна е около 57 тона.

БЧК осъди нападението над медици

Българският Червен кръст осъжда недопустимите посегателства и агресията срещу медицинското съсловие, посветило се на най-хуманната проф...

С разрешение на ОДБХ-Пловдив, към момента бобът е насочен за съхранение и последваща обработка (пречистване). "Гъгрицата е вредител, който нанася големи щети, но не е опасен за хората", увериха за Actualno.com от БАБХ. От там посочиха, че не се допуска предлагане на боб, заразен с гъгрица и ако хранителният продукт е нападнат в малка степен може да се използва за храна, след пречистването му.

Раздаването на хранителни продукти от пунктовете на БЧК в област Пловдив е възобновено и ще протече поетапно. В Асеновград то продължава от днес (28.01.19 г.).

Припомняме, че на 04.01.19 г. в Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Пловдив е входиран сигнал от гражданка за наличие на гъгрица в пакет зрял фасул. Веднага след това е информиран Областен съвет на БЧК-Пловдив за извършване на проверка. Храните се предоставят на нуждаещи се по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

Зрелият фасул може да бъде нападнат от „бобена гъгрица“, или познат като „фасулев зърнояд”. Този селскостопански вредител се появява от почвата, заразена с ларвите на гъгрицата. Те влизат в боба и при подходящи условия бързо се развиват вътре в зърното, хранейки се, след което излизат и се разпространяват. Заразата се развива, когато събраният фасул се съхранява неправилно – в затворени складове, натрупани чували и топли помещения (при температура над 10 градуса). А при 20-30 градуса много бързо израстват и изяждат боба. За предотвратяване развитието и размножаването на ларвите, още на полето по време на зреенето се третират посевите. Ако това не е направено, в складовете се извършва газово третиране, което е безопасно за самия боб.

Хранителни продукти за нуждаещи се хора, раздава БЧК в Бургаска област

Oт днес до 28 февруари, БЧК Бургас раздава хранителни продукти на нуждаещи се хора. Доброволци на организацията ще посетят всички общин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com