Парадокс: 3 месеца не изписват пациенти в Пловдив, никой не ги иска

528
Парадокс: 3 месеца не изписват пациенти в Пловдив, никой не ги иска
Снимка: УМБАЛ "Св. Георги"

Парадоксален казус с лежащи месеци наред в болницата пациенти съобщават от УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив.

Двама пациенти на Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Св. Георги“ продължават болничния си престой няколко месеца, защото нямат близки и роднини, които да ги приемат. Няма и места в социални институции, където да бъдат настанени. За единия пациент извънредният престой след изтичане на клиничната пътека е 3 месеца, а за другия – 2.

Първият пациент е постъпил за лечение на исхемичен инсулт на 21 август т.г., има становище от ТЕЛК през 2010 г., а от 20 септември 2018 г. има и психиатрична експертиза. От клиниката са направили запитване за настаняване в Дом за социално подпомагане в Карлово. До момента за неговото лечение УМБАЛ „Свети Георги“ е изразходвала 1 196,60 лв., а стойността на клиничната пътека е 730 лв.

Доста по-фрапираща е сумата, изразходвана за престоя на втория пациент, който е приет на 23 септември: 10 877,35 лв., като стойността на клиничната пътека е 600 лв.

До момента лечебното заведение е предприело всички необходими законови мерки за случаите, когато при изписване на пациент не може да се осъществи връзка с негови близки или те откажат да го приемат. Тъй като в момента са налице и двете описани ситуации, УМБАЛ „Свети Георги“ е потърсила съдействие от Дирекция „Социално подпомагане“ за извеждане на пациентите и тяхното настаняване в подходяща институция.

Къде отиват зарязаните от роднини пациенти от болниците?

Доскоро на входа на Университетска болница "Св.Георги" в Пловдив стоеше поставен отпреди повече от 30 години надпис, цитиращ Конституци...

С чл. 26, ал. 3 от Наредба № 49 от 18 октомври 2010 г. (за основните изисквания, на които трябва да отговарят устройството, дейността и вътрешният ред на лечебните заведения за болнична помощ и домовете за медико-социални грижи) се регламентират действията на лечебните заведения.

През 2017 г. юристи и социални работници от УМБАЛ „Свети Георги“ са организирали срещи със служители от Дирекция „Социално подпомагане", неколкократно са изпращали писма до Министерство на здравеопазването и Министерство на труда и социалната политика с искане да бъде предложен вариант за справяне с подобни ситуации. До този момент не е предложено решение на проблема след като се оказва, че чл. 26, ал. 3 от наредбата на практика е неприложим поради липса на свободни места в институциите за настаняване на тази категория пациенти.

Заради залежаването общото здравословно състояние на двамата пациенти се влошава, защото Клиниката по нервни болести, подобно на всички други звена на УМБАЛ "Свети Георги", предлага активно лечение, но не и следболнично възстановяване или палиативни грижи, които са предмет на извършване от друг вид заведения. Вследствие на влошаването се налага лечение по други клинични пътеки, но все пак тези пациенти не могат да останат буквално да живеят в болницата, защото и за самите тях това не е полезно, коментираха от клиниката.

Болницата ще продължи да пише писма до институциите и да организира срещи с техни представители с надеждата, че проблемът все някога ще се реши. Има случаи, когато пациенти от невръстна до преклонна възраст са оставали в различни клинични звена на УМБАЛ „Свети Георги“ за много продължителен период от време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Откриха огнище на птичи грип в Пловдивско

„Столипиново” отново тъне в боклук

Катастрофа между линейка и микробус в Пловдив

След реакция на възмутени родители: Спряха строеж на Младежкия хълм в Пловдив (СНИМКА)

Арестуваха четирима дилъри на дрога и марихуана в Пловдив

Пловдивски университет избира ректор измежду...1 кандидат

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов и маестро Диан Чобанов рекламират заедно града на туристическо изложение

Задържаха по погрешка чуждестранни студенти - объркали ги с мигранти

Свързват чрез жп линия Летище Пловдив с града

След Баба Марта: Първият щъркел кацна в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com