Пловдив за втори път си стъпва на краката след порой (ВИДЕО)

2655
Пловдив за втори път си стъпва на краката след порой (ВИДЕО)
Снимка: Божилова

Само за три дни Пловдив два пъти потъна във вода и на другия ден осъмна мокър, но проходим. "Не е за вярване, че хората днес успяха да отидат на работа", каза днес на извънреден брифинг в Пловдив министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

На практика през нощта градът беше блокиран, едва към 5.30 водата се оттече от 12 най- невралгични точки, които от своя страна парализираха движението през нощта. Продължава да е критично при управлението на НКЖИ, където само половин метър не е стигал на водата да залее всички елтабла, което можеше да доведе до изключване на напрежението по цялата линия. Министърът благодари на всички, които са работили през цялата нощ.

"Ситуацията наистина беше критична", каза министър Маринов. "Очакват се нови валежи и ние сме в готовност, но след тях ще броим щетите. Важното е, че нямаше човешки жертви".

Очаква се скоро да бъде възстановено автоматичното управление на бариерите по жп линията в Пловдив, те още се управляват ръчно, а до тях дежурят и полицейски екипи. Според министър Маринов, причините за наводнението, което превърна улиците на Пловдив в реки, не е само в шахтите, количеството валежи, изсипало се за часове, не може да се изтече по- бързо, а и стихията кърши клони и запушва шахтите в движение.

Към пожарникарите от Пловдив тази нощ са се присъединили и техни колеги от Кърджали и София. Засега поне сериозни нарушения на инфраструктурата няма. Ст. комисар Николай Николов каза, че през нощта са били евакуирани около 30 души- предимно майки с малки деца от затънали леки автомобили, а има и пациенти в двете наводнени болници, които са били преместени на горни етажи. Според него, над Пловдив се е изсипал валеж с интензивност поне 70 л на кв.м., което той определи като " изключително голямо количество, което се очакваше за два дни." Над 20 полицейски екипа са били на критичните точки снощи, каза директорът на ОД на МВР - Пловдив ст. комисар Атанас Илков. Кризисният щаб, който се събра снощи и ръководи действията по намаляване на щетите и справяне с последиците, не се разпуска, защото до четвъртък включително прогнозата за времето в Пловдив вещае нови бури и силни валежи. Подобни дъждове в града не се помнят поне от 30 години. 

Напълно проходим е вече проблемният подлез на ул. "Гладстон", който наскоро беше ремонтиран за 6 млн лв и който снощи се превърна в гребен канал- двама юноши от отбора по гребане на "Ботев" го преплуваха с кану. Проходими са и другите точки, непреодолими снощи. Но небето бързо пак натежава от облаци и пловдивчани със страх очакват новия дъжд. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com