Прикриват пожар в електроцентралата край село Труд? (СНИМКИ)

3510
Прикриват пожар в електроцентралата край село Труд? (СНИМКИ)
Снимка: СНЦ "Бъдеще за село Труд"

В последния работен ден от седмицата, 27 април, около 18 часа, жители на пловдивското село Труд забелязват огромни черни облаци. Според хората замърсяването идва от електроцентралата, която работи с газ.

Свидетели твърдят, че пушекът и пламъците излизали между огромните "бункери" пълни с газ. Жителите на селото сигнализират на тел. 112. По-късно на място пристигат  две пожарни. До тяхното пристигане служителите на фирмата собственик овладяват пожара, а пристигналите на място екипи казали, че сигналът е фалшив.

Жителите на село Труд заплашиха, че ще блокират АМ "Тракия"

Хиляди жители на село Труд подготвят пореден протест срещу завод за производство на топло и електро енергия от органични отпадъци. Сам...

"Обадиха ми се от гражданска защита! Докато отида на място, пожарните коли излизаха. Попитах ги какво става, представих се!", коментира кмета на село Труд Красимир Минков.

Отговорът на огнеборците бил:

"Няма такова нещо - фалшив сигнал според служителите на обекта.", твърдят от инициативен комитет "Чист въздух за село Труд."

Родители споделят, че децата им, които са карали велосипеди в близост до електроцентралата са били в реална опасност. Очевидци споделят, че се чувстват застрашени, защото липсва контрол.

По информация на инициативния комитет, от както времето се е затоплило от централата отново се носят ужасни миризми, а на сигналите до зелен телефон към РИОСВ Пловдив, проверяващите отговарят със съобщения в медиите за "фалшиви" сигнали.

70-годишна загина при инцидент в пловдивското село Труд

70-годишна жена загина на място след като бе блъсната от кола в пловдивското село Труд, съобщи БГНЕС. Автомобилът е управляван от 47-г...

Инцидентът от 27 април също бе обявен за "фалшив" пред кмета на селото, който се е отзовал на десетки обаждания от притеснени живущи в близост до централата.

От инициативния комитет на село Труд коментират, че случилото се потвърждава за пореден път констатацията на експерти, че въпросният завод не е изряден и има сериозни технически проблеми, пропуски и недостатъци, които са сведени до знанието на всички ресорни министри още през 2016-2017та година.  Тогава отговорът на министър Нено Димов (МОСВ), бе съвместна проверка с останалите министерства, чийто протоколи за "изрядност" не бяха подписани от представителите на здравните власти. Това не попречи Нено Димов да констатира, че всичко е изрядно и в норми, твърдят в писмото си до медиите от инициативния комитет.

"След като вече повече от две години населението се жалва от незаконната според тях дейността на инсталацията за биогаз, новата мода сред институциите явно е сигналите на хората да са "фалшиви" и "неоснователни",  информират от местното Сдружение "Бъдеще за с. Труд."

Хората питат трябва ли да се повтаря случката в Хитрино, за да се разбере, че мястото на заводи работещи с такива огромни обеми неприятно миришещи отпадъци и газ не е в задния им двор?

Обрат в сагата на село Труд - имало рискове за здравето на населението

Ново обстоятелство има в историята около централата за преработка на биомаса в село Труд, каза днес министърът на околната среда и води...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com