Районната прокуратура в Пловдив първенец по бързи производства

2792
Районната прокуратура в Пловдив първенец по бързи производства

560 бързи производства е внесла пловдивската Районна прокуратура за първите девет месеца на годината, което я нарежда на първо място по този показател в зоната на Апелативна прокуратура – Пловдив, посочва Topnovini.bg.

Това означава, че на ден пловдивските магистрати работят по около три бързи производства, които са най-често срещу шофьори, управлявали автомобил след употреба на алкохол, неправоспособни водачи, извършители на хулигански прояви, кражби и др, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в Пловдив.

Прокуратурата започна разследване на убийството на ученичка в Сливен

Под ръководството на Окръжна прокуратура-Сливен се провежда разследване за убийство и опит за убийство, извършени в двора на 12-то учи...

Общо 2 253 бързи и 620 незабавни производства са образували прокуратурите в Пловдив, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Смолян и Пазарджик (в обсега на Апелативна прокуратура - Пловдив) от началото на годината.

Магистратите поясняват, че бързите производства се внасят в съда с обвинителен акт за седем дни след извършването на престъплението, а незабавните - за три.

За последната година е скочил ръста на образуваните незабавни производства в апелативната зона или т.нар. "правосъдие за три дни". През 2014 г. те са били 445, а през настоящата - 620, сочи статистиката.

От четирима прокурори в Районна прокуратура - Свиленград, са отработени 239 незабавни производства за деветте месеца на годината, което ги нарежда на първо място в апелативния район, разказаха още от АП. За три дни там приключват дела предимно за незаконно превеждане и преминаване на лица през границата, престъпления против транспорта и др.

Увеличение на незабавните производства има в района на окръжните прокуратури в Пловдив и Кърджали.

Прокуратурата в Пловдив ще се разправя с опасен рецидивист

Районна прокуратура-Пловдив, образува досъдебно производство срещу 38-годишния Стоян С., от гр. Пловдив, за измама при опасен рецидив, ...

В Кърджали те са 127, като през миналата година са били 46, а в района на Пловдив - 98 (през 2014 г. те са били 90).

С най-много внесени бързи производства в апелативната зона - 560, е Районната прокуратура в Пловдив. Прокурорите от Районна прокуратура - Свиленград, са на второ място с 265 бързи производства. Те се водят най-вече за незаконно превеждане и преминаване на лица през границата на страната, използване на неистински документи за самоличност, кражби и др.

Наскоро Районна прокуратура-Свиленград, постигна осъдителна присъда само за два дни по бързо производство срещу 43-годишен турски гражданин по обвинение за превеждане през границата на страната на група от хора без разрешение на надлежните органи на властта.

На 23 октомври 2015 г. Районен съд - Свиленград, му е наложил наказание от 1 г. лишаване от свобода условно с 3 г. изпитателен срок и глоба от 10 000 лева. По искане на Районна прокуратура - Свиленград, съдът е постановил отнемане в полза на държавата товарният автомобил, с който незаконно са преведени лицата в страната.

При друго тридневно разследване по бързата процедура (по искане на Районна прокуратура в Асеновград) бе осъден рецидивист, който се опитал да измами по телефона монахиня, като й се представил за наскоро излязъл от затвора и поискал пари, за да си наеме квартира и започне работа в Пловдив. В момента той излежава присъда в затвора от 10 месеца лишаване от свобода при строг режим.

Прокуратурата в Карлово образува досъдебно производство за буса с имигрантите

Досъдебно производство срещу неизвестен извършител образува Районна прокуратура–Карлово, във връзка със снощната катастрофа на пъ...

Така прокуратурата в Асеновград също се нарежда сред водещите в апелативната зона с образувани 111 бързи производства за деветте месеца на годината.

Районните прокуратури в Стара Загора и в Пазарджик наблюдават съответно 250 и 255 бързи производства през тази година, във Велинград – 125.

"Разследването по бързите и незабавни производства е приоритет в апелативната зона, защото максимално се скъсява срока от извършването на деянието до налагане на наказание от компетентния съд и по този начин се освобождава ресурс от разследващи полицаи за работа по дела с по-голяма фактическа и правна сложност", коментира заместник-апелативния прокурор на Пловдив Божидара Попова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com