С 9,8 млн. лв повече е рамката на бюджета на община Родопи

1475
С 9,8 млн. лв повече е рамката на бюджета на община Родопи
Снимка: Община Родопи

Рамката на бюджета на община Родопи за 2021 г. беше обсъдена с кметовете на населените места и представители на всички политически сили, представени в местния парламент. Сумата възлиза на малко над 37 150 000 лева, което е с 9,8 милиона лева повече от миналата година. Държавната субсидия е малко над 14 000 000 лева, а общо приходи от общински дейности за 2021 г. са заложени 22,8 милиона лева. През тази година списъкът за капиталовите разходи включва инвестиции в размер на повече от 10 570 000 милиона лева. Извън тази сума са още малко над 2 000 000 лева за проекти с финансиране по ДФ „Земеделие”.

Кметът на Родопи Павел Михайлов каза, че бюджетната рамка е „балансирана” и очерта основните акценти в нея. Сред приоритети са изграждане на ново улично осветление във всички населени места от общината. Инвестицията е на стойност около 1 320 000 лева, която ще бъде изплащана разсрочено за срок от пет години. Ще бъдат подменени 70 елтабла, а 6 000 стари улични лампи ще бъдат сменени с икономични LED-тела. Нови лампи ще бъдат сложени и в парковете.

Приеха постановлението за изпълнението на Бюджет 2021

Министерският съвет прие Постановление за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2021 г. в срока, определен в Закона...

„Само за миналата година общината е похарчила 275 000 лева за улично осветление. След тази инвестиция очакваме икономия от близо 40%. Ефектът ще бъде огромен”, коментира Михайлов. За 2021 г. общинското ръководство залага 360 000 лева за изработване на Общ устройствен план на общината. Предвиден е ресурс и за поставяне на нови спирки във всички населени места, като освен монтажа е заложено още разполагането на информационни табла, а 60% от съоръженията ще бъдат захранени с електричество. "Предложението ни е спирките да бъдат еднакви за всички населени места. Щом сме община означава, че трябва да имаме общи неща”, информира заместник-кметът Владимир Маринов.

През тази година ще започне работата и по един от най-значимите за общината обекти - изграждане на нова детска градина в село Браниполе. Проектът е на стойност 4,6 милиона лева, като 3 000 000 лева са осигурени по програма на Министерството на образованието и науката (МОН), а 1,6 милиона лева - с постановление на Министерски съвет (МС). В края на миналата година общината получи държавни средства за изграждане на канализацията в Устина – 1,6 милиона лева. И още 850 000 лева за саниране сградите на училищата в селата Марково, Кадиево и Ягодово. 200 000 лева са отпуснати за сондаж и помпена станция за водоснабдяването на зоните Бряновщица и Върховръх. „Осигуряването на публичен ресурс от държавата е трудна задача. Причината е, че държавният и общинският бюджет си приличат – те имат рамка. Но това в никакъв случай не означава, че ще се откажем, че ще спрем да водим разговори с държавните институции и да настояване за финансиране по важни за нашата община проекти”, коментира заместник-кметът Маринов.

Приоритет в бюджет 2021 г. са извършването на основен ремонт на дървената покривна конструкция на кметството в село Оризари за близо 72 000 лева и на спортната зала в Брестовица за 216 000 лева, изграждане на детски ясли в Брестник – 150 000 лева и стартиране на първия етап от проекта за канализация „Военен блок” в Белащица. Важен обект за общинското ръководство през тази година е именно подмяната на водопроводната мрежа в Брестовица и решаване на проблема с водата за хората в населеното място.

Предвидените средства в бюджет 2021 г. за текущи ремонти са в размер на близо 2 154 000 лева. Парите ще бъдат вложени в ремонт на административните сгради, детските градини, ремонтни дейности на уличната мрежа и общинските пътища. За допълнително подпомагане на спортните клубове на територията на община Родопи са планирани 30 000 лева, а за читалищната дейност допълнителната субсидия е в размер на 40 000 лева.

Бюджет 2021 е публикуван в Държавен вестник

Държавният бюджет за 2021 година е обнародван в „Държавен вестник”. Публикувани са и промените в Закона за ДДС, с което клю...

Проектът за бюджет на община Родопи ще бъде предложен за обществено обсъждане на 08.02.21 г. от 10:30 ч. в читалищната зала на село Цалапица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com