С богата програма Пловдив закрива годината на Европейската столица на културата

4092
С богата програма Пловдив закрива годината на Европейската столица на културата
Снимка: Божилова

Подобно на откриването, когато основното събитие бе предшествано от прояви в различни институти, и сега закриването на Европейската столица на културата в Пловдив ще е част от редица изложби и концерти. 

Церемонията по предаването на щафетата на следващите Европейски столици на културата- Риека /Хърватия/ и Голуей/ Ирландия/ ще започне в 19 часа на 12 януари, неделя, в Дом на културата "Борис Христов" и ще се предава директно в интернет страниците на община Пловдив, на фондация "Пловдив 2019" и в страниците им във фейсбук. На сцената ще излязат пловдивски деца- лауреати на музикални конкурси и камерният оркестър на Опера Пловдив с гост- солист виртуозната Лия Петрова. Тя ще свири на уникална италианска цигулка Matteo Goffriller от 1690, предоставена ѝ от Queen Elizabeth Music Chapell. Докато звучи музиката, на видеоекрани ще вървят кадри от събитията на годината. Във фоайетата на Дома на културата ще могат да се видят фотографските изложби на преподаватели и студенти от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" и на ученици от Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" и Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. 

Още от петък отворени за посетители са събитията в различните галерии и музеи. В Залите за временни експозиции на Градската художествена галерия се провежда хепънингът "Усмихни се, Пловдив". 

Регионалният исторически музей отваря вратите си за посетители на 11 януари с изложбата "Исторически паметници и художествени старини, запазени из пловдивски семейства". Любителите на археологията могат да присъстват на обзорната презентация на проекта "Археология за всеки" от 10.30 в събота. В 13 часа пък започва беседа "Дарителството като основа на музейната дейност." В зала Съединение на Регионалния исторически музей от 17 часа в събота започва концертът на девически хор "Евмолпея". Свободен е входът и на двете основни експозиции на музея "Българско възраждане" на ул. "Цанко Лавренов" 1 в Стария Пловдив, както и "Съединение на България" на пл. "Съединение".

Предпочитаният от децата Регионален природонаучен музей ще зарадва своите посетители на 11 и 12 януари със събития, специално създадени за тях- светлинна инсталация, триметров балон и "плуващи" във въздуха риби. 

Интересна изложба предлага Етнографският музей- " Пловдивъ през обектива на Крум Савов". Един от най- забележителните български фотографи от началото на миналия век ще напомни за себе си с оригиналните си снимки. 

Клавирно матине пък ще отвори вратите на Балабановата къща в Стария Пловдив в 11 часа в събота. Солисти са д-р Велислава Стоянова, Евридика Вълчева и др, а в програмата са творби на Шопен, Лист, Панчо Владигеров, Сергей Рахманинов, Николай Стойков и Иван Спасов 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Бум на кърлежите в Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com