Средно две години трае животът на една улична котка

14768
Средно две години трае животът на една улична котка

Средно две години трае животът на една улична котка. Колкото и да е оцеляваща, рискът да попадне под гумите на някоя кола е огромен. Същото важи и за кучетата без стопани. От началото на годината без време загиналите четириноги от двата вида в Пловдив са към 170- по равно кучета и котки, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

Повечето са прегазени, но има и отровени. Община Пловдив се пребори преди години с уличните кучета, които заплашваха да превземат града. В момента подобни глутници са рядкост и то само в някои крайни квартали. Котките, обаче, се развъждат лавинообразно. Затова общината опитва други методи- ако нахраниш коте на улицата, без да си оторизиран сътрудник на екоотдела, те заплашва глоба. От друга страна, всяко районно кметство има на списък хора, които са приели доброволно да се грижат за уличните котки и помага. В момента уличните котки в Пловдив са над 10 000.

Природозащитници предлагат без временни приюти за кучета

Три са основните предложения относно промените в Закона за защита на животните, които са изпратени от Фондация „Програми за живот...

1000 от тях тази година са били заловени, кастрирани, обезпаразитени и пуснати отново. Колко са регистрираните, които живеят на топло и получават редовно храна, никой не знае. Официално регистрираните домашни кучета, за които се плаща и данък, са около 6 000. Бездомните са около 1000, а от общинския приют за домашни любимци тази година са осиновени 120 кучета.

Повечето от регистрираните кучета са чипирани, което беше инициатива на предишна кметска управа. Сегашната също окуражава стопаните да кастрират кучетата или котките си, за да се регулира популацията. Шест клиники в града кастрират с общо над 300 талона за отстъпки, предоставени от общината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com