Съдът задължи Агенцията по вписванията да узакони овладяването на Пловдивския панаир от Гергов

5433
Съдът задължи Агенцията по вписванията да узакони овладяването на Пловдивския панаир от Гергов
Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) реши окончателно, че Агенцията по вписванията не може да обжалва решението на съда за Пловдивския панаир.

На 16 май 2023 г. Пловдивският окръжен съд отмени като незаконосъобразен отказа за вписването на варненските акции в капитала на дружеството "Пълдин туринвест" в Търговския регистър. Решението на съдия Симеон Захариев не подлежи на обжалване. Агенцията обаче обжалва решението на съда Пловдивският панаир да бъде придобит от бизнесмена Георги Гергов.

С решение от 20 юли върховните магистрати потвърдиха определението на Апелативен съд - Пловдив, с което се отхвърля жалбата на Агенцията по вписванията срещу решението на съда, с което се отменя като незаконосъобразен отказът ѝ впише Гергов. С решението си Пловдивският съд даде задължителни указания на агенцията да извърши исканото вписване. Още: От "А" до "Я": Кашата, която поднесе на тепсия Пловдивския панаир на Гергов

Съставът на ВКС възприема изложеното в обжалваното определение на съда в Пловдив становище, че Агенцията по вписванията не притежава активна процесуална легитимация да атакува съдебния акт за отмяна на отказа ѝ да извърши вписване/заличаване/обявяване, както и че този акт е необжалваем и окончателен, поради което жалбата срещу него е недопустима.

Припомняме, че към настоящия момент Министерството на икономиката и индустрията и министър Богдан Богданов са завели иск и с молба е спряло регистърното производство по случая.

Как започна всичко?

В края на ноември общото събрание на "Пълдин туринвест", чийто съсобственик е Гергов, за първи път реши да увеличи капитала на дружеството чрез приемането за съдружник на община Варна, управлявана от Иван Портних от ГЕРБ. Варненската местна власт иска да участва в дружеството с дела си от 29% в Международен панаир Пловдив. Още преди години община Варна трябваше да върне тези акции на държавата, която тогава не си ги потърси.

Опитът на Гергов да овладее Панаира бе блокиран от Агенцията по вписванията на 17 януари тази година. Тогава тя отказа да регистрира решението на Общото събрание на „Пълдин туринвест“ за увеличение на капитала с варненските акции. Ако това беше станало, Георги Гергов щеше да увеличи влиянието си в Международния панаир до 79%. По-рано две заседания на Общинския съвет в Пловдив, на които схемата на Гергов трябваше да се прекрати, се провалиха благодарение на ГЕРБ и местното автентично БСП.

По искане на ПП и ДБ пък бе създадена временна комисия за разследване на всички факти и обстоятелства около схемата с Панаира. Тя стана факт в 48-ото Народно събрание, но не се свърши почти нищо заради разпускането на парламента. Едно от най-интересните събития в цялата сага беше, че представителят на Община Пловдив Ясен Михайлов подкрепи прехвърлянето на акциите на Община Варна от Пловдивския панаир в дружеството "Пълдин Туринвест". Странното е, че в същото време той е уведомил присъстващите на общото събрание на компанията, че общината не дава съгласие за увеличаване на капитала и ще обжалва по съдебен път всички решения на Общото събрание на дружеството. "Пълдин Туринвест", заедно с Община Пловдив, е съсобственик на Панаира.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Бум на кърлежите в Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com