Тотев: Лодката на критикарите потъна, събитието ще се помни завинаги

2796
Тотев: Лодката на критикарите потъна, събитието ще се помни завинаги
Снимка: Actualno.com/Веселина Божилова

В последната седмица преди събитието, с което се открива официално годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата, тонът на кмета Иван Тотев стана съвсем патетичен. На брифинг днес той съобщи, че "лодката на критикарите потъва и е време те да се отправят на съседния бряг". Ще се забравят неволите, ще се запомнят само хубавите емоции и хубавите проекти", убеждаваше той всички, които се съмняват. А съмняващите се не са малко. Според Тотев и "шегите и закачките" са реклама.

Огромен интерес към сценичните пространства в Пловдив за догодина

Интересът към сцените в Пловдив за следващата година е огромен. Това обяви пред журналисти кметът на града Иван Тотев, предаде кореспон...

От 27 декември централният булевард на Пловдив е затворен, а върху него е построена 30 метрова кула, на която вече се правят репетициите на осветлението. Очаква се блокадата да се вдигне на 17 януари, а откриващото събитие е на 12-ти вечерта. Денят е събота, а от петък започва откриващият уикенд с много културни събития, така че в града се очакват и гости. Важно е да се знае, че на 12-ти януари всички, идващи от близо и далеч, трябва да се приготвят да ходят пеша, защото към съществуващата сега транспортна блокада на центъра, изцяло се затваря и влизането с коли в карето между булевардите "Шести септември", "Източен", "Христо Ботев" и "Руски" .

Предвидени са паркинги, на които гостите от други градове ще могат да оставят колите си и да се придвижват с градския транспорт донякъде, откъдето все пак трябва да ходят пеша - поне километър, километър и половина. На тоя режим в момента и без друго са пловдивчани, за тях рестрикцията в деня на откриването е и за живеещите в района на блокадата, които трябва да осигурят коридори за специалните автомобили, така че може да им се наложи да паркират колите си другаде.

Пет паяка ще вдигат коли, ако преценят, че пречат. Девет линии от градския транспорт ще работят до 12 часа по делнично разписание, на тях трябва да разчитат на практика всички, а прогнозата на кмета за спектакъла е 30 000 души. Днес той няколко пъти горещо заяви, че никъде другаде в града не е било възможно да се осигури такава гледаемост, както точно на централния булевард "Цар Борис Трети Обединител". Около 300 вече са заявките за акредитация от журналисти от България и чужбина, от името на Европейската комисия в официалната церемония ще участват комисар Мария Габриел, ще бъде и Цвета Караянчева, а що се отнася до министър- председателя, той още не е потвърдил, макар че е поканен. 

Над 1000 гости са поканени за откриването на Пловдив 2019, градът пое щафетата от Леуварден

Над 1000 са поканените гости за официалното откриване на Пловдив - Европейска столица на културата. Церемонията ще е на 12 януари, събо...

Кметът Иван Тотев показа одеялата и шаловете с лого на Пловдив 2019, които ще се раздават на хората - впрочем предвидени са по 15 000 бройки от всеки артикул, цветовете са синьо, розово и бежаво. Те ще останат на хората като сувенир от събитието. Тотев обеща слънчево време и 4-5 градуса за през деня, а само десет минути след като го предрече, в Пловдив заваля първият сняг. Няма изгледи да натрупа, така че засега времето наистина помага. Зрителите на вечерния спектакъл "Ние всички сме цветове" трябва да се приготвят за поне тричасово стоене на едно място - поканени са от 17:30 ч., събитието започва в 19:00 ч., а от 20:00 ч. следва музикална програма на немския ди джей Шилер. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com