Здравните работници в МБАЛ "Св. Мина" в стачна готовност, започват преговори с НЗОК

2859
Здравните работници в МБАЛ "Св. Мина" в стачна готовност, започват преговори с НЗОК
Снимка: Getty Images/Guliver

Работниците в МБАЛ "Св. Мина" в Пловдив са в стачна готовност. Добрата новина, че проблемът с недостига на персонал в болницата е почти решен. От днес там работят нов лекар и медицинска сестра. Остава обаче финансовият проблем. От две седмици по решение на Кризисния щаб в общинската болница е открито COVID отделение, в което в момента се лекуват 21 пациенти. За тях обаче лечебницата не получава средства от РЗОК. По изчисления на касата 167 лв. на ден е лечението на болен от коронавирус, средства, които е момента се покриват от болницата. Днес предстоят преговори с управителя на НЗОК за решаване на проблема, който е свързан с лимита на болницата. Това стана ясно от пряко включване в ефира на БНТ от Пловдив.

Двама лекари и две сестри - отделението за COVID-19 в голяма пловдивска болница

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 22 юли

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) продължава да е...

"Лимитът е образно казано обемът дейност, който НЗОК трябва да закупи за месец. Стойността му в момента е 311 000 лв. на месец, те практически не стигат за заплати и контрагенти – задължителни договори. Още повече е недостатъчно при поддържане на допълнително COVID отделение. Реалният капацитет на болницата при сегашните й възможности е между 450 и 500 хиляди лева на месец", обясни управителят на "Св. Мина" проф. Петър Петров

Здравните работници са готови на стачни действия.

"Стачна готовност на работниците в болницата от вчера. Не искаме проблемът на болницата да бъде отлаган и развиван във времето. Следващият месец, другото тримесечие, септември, октомври. Проблемът ни трябва да бъде решен днес, защото тези хора работят всеотдайно, на ръба на силите си и нямат време да чакат. Защото нито епидемията чака, нито хората могат евче да чакат. Протестите са втората стъпка от нашите действия", заяви Флора Димитрова, акушер в болницата и председател на КТ Подкрепа.

Оказва се, че програмата за 1000 лв. бонус за медици на първа линия е приключила и болницата не може да кандидатства вече по програмата, а консумативите в COVID отделението са на изчерпване.

"За момента все още имаме всичко необходимо, но ако продължаваме с тези темпове – скоро консумативи и лекарства ще бъдат изчерпани. При нас са настанени 21 болни, имаме ресурси за още 2-3 дни. За тези болни не получаваме средства. Поема ги болницата. Днес започва да работи още един колега и една сестра, мисля, че ще можем да се справим от тази гледна точка.", обвяви ръководителят на звеното д-р Пламен Павлов.

НЗОК е платила за повече хора, отколкото са лекувани от коронавирус

НЗОК е платила за доста повече пациенти, отколкото са лекувани с COVID-19 в болниците. Каква е причината за това - става ясно от отгово...

Директорът на болницата е закрил част от другите легла в лечебницата, за да пренасочи финанси към това отделение. Преди дни това беше съветът, получен от РЗОК към болницата. Вместо да се преразгледа сметката на лечебницата, да се реорганизират ресурсите й.

"Заявили сме исканията и нуждите на болницата пред Кризисния щаб и общината. Отказани са ни поради нормативен характер. Лимитите са определени на база миналата година. Но тогава заработките са били ниски, защото хората са се ограничавали в този обем на дейност, който се знае, че НЗОК ще изкупи от тях, обясни проф. Петров.

Преговори с НЗОК вървят, обяви д-р Калин Калинов – директор Здравеопазване, община Пловдив.

"Преговаряме с РЗОК И НЗОК. Лимитирането е наистина несправедливо, то е много отдавна и благодарение на това са натрупани финансовите проблеми на болницата. Хората искат да им бъде заплатено само това, което могат да заработят. Повече от видна е драстичната разлика в заплащането на различните болници. Общинското здравеопазване получава едва 8%, 45 % отива в частните болници и едва 34% отиват за държавните. Това са 14 общински заведения, а във всяка община именно те са гръбнакът на здравеопазването.", каза той.

От НЗОК в Пловдив коментират, че са само второстепенен орган и изпълняват решенията на НЗОК. Лимитът на болницата може да бъде надвишен само с 5% за сметка на следващия месец. През септември болницата може да поиска увеличение на средствата, ще последва анализ от страна на регионалната каса, която ще отправи своята препоръка към НЗОК, която ще реши.

Излязоха резултатите от голямото проучване в Пловдив за антитела срещу коронавируса

Средно 2% от пловдивчани са се срещали с коронавируса. Това сочат резултатите от първото по рода си представително проучване в България...

"Бях потърсен от директора на РЗОК и поканен на среща с управителя на НЗОК, която ще бъде днес в 12ч. Очаквам преговори и да бъде чут истинския проблем на болницата. Да се отнесат конструктивно и да го решим", обяви началникът на общинската болница. 

Тъй като общината е с принципал на лечебницата, на сесия на общинския съвет на Пловдив днес ще бъде взето решение за отпускане на безлихвен заем в размер на 270 хиляди лева в помощ на лечебницата.

Двама лекари и две сестри - отделението за COVID-19 в голяма пловдивска болница

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com