4 приоритета след 4-часов КСНС (ВИДЕО)

2209
4 приоритета след 4-часов КСНС (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

По четири основни приоритета, свързани с националната сигурност, са постигнали съгласие участниците в Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Това обяви президентът Румен Радев след края на разговорите.

Заседанието продължи 4 часа. Темата беше "Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване".

Радев ще свика КСНС за демографската катастрофа и бедността

Потвърдихме отново пред президента позицията ни, че по волята на народа оставаме опозиция в 44-то НС. Това заяви лидерът на БСП Корнели...

По думите на Радев се е стигнало до съгласие относно актуализацията и усъвършенстването на Стратегията на национална сигурност, която вече не е актуална. Има съгласие и да се разработи план за достигане на 2% от БВП за отбрана до 2024 година. Това е една от договореностите в рамките на НАТО.

"Обединихме се около схващането, че съвременната среда за сигурност е изключително динамична, наситена с непрекъснато изменящи се предизвикателства. Удовлетворен съм от факта, че всички се обединихме около издигането като основен приоритет личният състав от сектор "сигурност", необходимите мерки за доокомплектоване, кадрово и професионално развитие. Обединихме се, че проектите трябва да имат своята ускорена реализация. Не трябва да забравяме, че е важно да осигурим поддръжката на техниката и въоръжението за личния състав до изтичането на техния ресурс и замяната им с техни образци“, заяви Радев.

Държавата ще се заеме и с ускорено писане на планове и стратегии, с които се цели подобряване на ситуацията в армията

До края на юни трябва да бъдат актуализирани и усъвършенствани стратегията за национална сигурност, нормативната уредба на системата за национална сигурност и да бъдат разработени планове за попълване на недостига и повишаване на квалификацията и престижа на кадровия състав.

Борисов: Ако Радев свика КСНС - ще отида, ако не - чакаме да ни освободи

Какво ще направи президентът Румен Радев си е негова работа и аз нямам навика да се бъркам в работата на другите. Ако свика КСНС, ще от...

"Беше много нормален конструктивен диалог", заяви на излизане от президентството премиерът Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика