4600 военни ще бъдат уволнени догодина

19313
4600 военни ще бъдат уволнени догодина
Снимка: Actualno.com/Борислава Георгиева

Оказва се , че не 4000 военни ще бъдат уволнени догодина, а 4600. Това сочат разчетите на Министерството на отбраната, за да се вмести в проектобюджета за 2015 г., спуснат от Министерството на финансите.

Предвижда се парите за отбрана да се свият с близо 67 млн. лв., като фонд "Работна заплата" се редуцира със 77 млн. лв. Указанията на държавните ковчежници са да се маха личен състав, тъй като няма пари, пише в. "Преса" Само МО е отказало да съгласува проекта, всички останали са изразили само становище. В документите на МО, пратени до Министерски съвет има и справка, в която пише: "Ако условно се приеме определеният от МХ Проект на разходи за персонал на МО, за постигането от министерството следва да бъде освободен допълнително личен състав от около 4600 души."

Ситуацията в Донбас няма да се успокои в близките 5 години, твърди експерт

Сраженията в Донбас могат да продължат още 4 или 5 години. Така смята съветникът на председателя на Службата за сигурност на Украйна Ма...

В разчетите на държавните ковчежници не са предвидени обезщетения при уволнение на военните. Според закона за отбраната при уволнение те получаван обезщетение от една до 20 брутни заплати. Освен това, докато са шест месеца в предизвестие за уволнение също им се полагат заплати. Така вместо икономии ще се увеличат загубите за военния бюджет.

Отговорът от финансовото министерство е, че не приема отказа, защото трябва да се ограничава бюджетният дефицит и да се свият разходите за персонал с 10%. На извънредно заседание на кабинета в понеделник за приемане на проекта за бюджет премиерът Бойко Борисов е защитил финансовия си министър, като е казал: Българската армия, полицаи и пожарникари да бъдат наясно, че когато търпят година и половина да се експериментира с тях, след това се реже живо месо".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика