X
 
 

50% плюс 1 с опция "Не подкрепям никого" - блокада на държавата, ако сме Утопия

3771 2
Очевидно има противоречие. Това заяви в свой коментар колумнистът на Actualno.com Асен Генов относно разминаването между Конституцията и Изборния кодекс по отношение на квадратчето в бюлетината „Не подкрепям никого”.

Излъгани са хората, защото законодателят се опита да превърне правото да гласуваш в задължение, каза Генов. Няма разлика между „не подкрепям никого” и невалидна бюлетина – и двете се вадят и се стеснява базата, на която се изчисляват резултатите, категоричен е Генов. Той предложи пред Нова телевизия да се направи така, че когато има определен процент „Не подкрепям никого” (бел. ред. - например 50%+1 глас), съответните избори да не се считат за валидни.

Двама от кандидатите за президент са се явили на теста пред "МЕНСА България"

Димитър Маринов и Румен Гълъбов са двамата кандидати за президент, които се престрашиха да се подложат изпит пред "МЕНСА България". Тов...

Помагате на най-силния кандидат, ако гласувате с „Не подкрепям никого”, каза проф. Михаил Константинов, шеф на „Информационно обслужване” – компанията, която за пореден път ще брои бюлетините на избори. Той уточни – ако гласувате с „Не подкрепям никого”, не правите нищо. Нарушен беше принципът на мажоритарния вот, че за да бъде избран даден кандидат, той трябва да има повече гласове от всички останали кандидати – независимо дали „всички останали” са много или един. Ако 50% от имащите право на глас отидат и кажат „Не подкрепям никого”, няма да имате президент, няма да имате и кметове, беше тезата на Константинов.

Ако действително има 50%+1 с опция „Не подкрепям никого”, то ще трябва да има доразписване на закона, за което законодателите нямат акъл. „Не подкрепям никого” е опит да бъде контролиран протестният вот, категоричен беше Генов. Той призова омбудсмана Мая Манолова да сезира Конституционния съд, като добави, че ЦИК трябва да помисли дали да не приложи пряко Конституцията в случая, а не Изборния кодекс.

Очевидно нещата не могат да останат в този свински вид, заяви Константинов, който обеща „Информационно обслужване” коректно да посочи колко хора са гласували с „Не подкрепям никого”. Аз не бих си позволил да посъветвам хората какво да правят – дали да не гласуват за никого или да гласуват за „по-малко мразения кандидат”, добави Асен Генов.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
    това е пълна измама за народа...и нека народа изобшо да не излиза да гласува та да няма 50% избирателна активност...никой не може насила да не накара задължително да гласувам ,а и ако те изключват това ще е след 10 години ,а дотогава я камилата я камиларя...ПРИЗОВАВАМ НАРОДА ДА НЕ ГЛАСУВА ИЛИ ДА ДРАСКА ТАКА ЧЕ БЮЛЕТИНИТЕ ДА СА НЕДЕЙСТВИТЕЛНИ С ЕДНА ЕДИНСТВЕНА ЗАДАЧА ДА ПРОИЗВЕДЕМ НАКАЗАТЕЛЕН ВОТ Н виж още ›› А ЦЯЛАТА УПРАВЛЯВАЩА И ПОЛИТИЧЕСКА МАФИЯ ДЕТО НИ ПИЕ КРЪВЧИЦАТА ДО ПОСЛЕДНАТА КАКПКА И НИ ПОСТАВИ В ПОВСЕМЕСТНА БЕДНОСТ И МИЬЕРИЯ ВЪВ ФИНАНСОВИ ЗАВИСИМОСТИ ТА НЯМА ИЗВЪКВАНЕ...ВРЕМЕ ДА ИЗМЕТЕМ ТОЗИ БОКЛУК КАТО НЕ ГИ ИЗБЕРЕМ....НЕ ГЛАСУВАЙТЕ
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
    ДА ПРОВАЛИМ ТЕЗИ ИЗБОРИ КАТО НЕ ГЛАСУВАМЕ ...СТОЙТЕ СИ В КЪЩИ И СИ ПИЙТЕ ВИНЦЕТО И РАКИЙКАТА С МРЪВКИ И ГЛЕДАЙТЕ СЕИРА И УЖАСА НА МАФИЯТА ВЕЧЕРТА ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА...ИСКАМЕ ХЛЯБ И ЗРЕЛИЩА...НИЕ НАРОДЪТ!!!ТОВА Е БЕЗКРЪВНА РЕВОЛЮЦИЯ ЗА СМЯНА НА СИСТЕМАТА!
    : 1 !
Последно в Актуално