50% плюс 1 с опция "Не подкрепям никого" - блокада на държавата, ако сме Утопия

5962

Очевидно има противоречие. Това заяви в свой коментар колумнистът на Actualno.com Асен Генов относно разминаването между Конституцията и Изборния кодекс по отношение на квадратчето в бюлетината „Не подкрепям никого”.

Излъгани са хората, защото законодателят се опита да превърне правото да гласуваш в задължение, каза Генов. Няма разлика между „не подкрепям никого” и невалидна бюлетина – и двете се вадят и се стеснява базата, на която се изчисляват резултатите, категоричен е Генов. Той предложи пред Нова телевизия да се направи така, че когато има определен процент „Не подкрепям никого” (бел. ред. - например 50%+1 глас), съответните избори да не се считат за валидни.

Двама от кандидатите за президент са се явили на теста пред "МЕНСА България"

Димитър Маринов и Румен Гълъбов са двамата кандидати за президент, които се престрашиха да се подложат изпит пред "МЕНСА България". Тов...

Помагате на най-силния кандидат, ако гласувате с „Не подкрепям никого”, каза проф. Михаил Константинов, шеф на „Информационно обслужване” – компанията, която за пореден път ще брои бюлетините на избори. Той уточни – ако гласувате с „Не подкрепям никого”, не правите нищо. Нарушен беше принципът на мажоритарния вот, че за да бъде избран даден кандидат, той трябва да има повече гласове от всички останали кандидати – независимо дали „всички останали” са много или един. Ако 50% от имащите право на глас отидат и кажат „Не подкрепям никого”, няма да имате президент, няма да имате и кметове, беше тезата на Константинов.

Ако действително има 50%+1 с опция „Не подкрепям никого”, то ще трябва да има доразписване на закона, за което законодателите нямат акъл. „Не подкрепям никого” е опит да бъде контролиран протестният вот, категоричен беше Генов. Той призова омбудсмана Мая Манолова да сезира Конституционния съд, като добави, че ЦИК трябва да помисли дали да не приложи пряко Конституцията в случая, а не Изборния кодекс.

Очевидно нещата не могат да останат в този свински вид, заяви Константинов, който обеща „Информационно обслужване” коректно да посочи колко хора са гласували с „Не подкрепям никого”. Аз не бих си позволил да посъветвам хората какво да правят – дали да не гласуват за никого или да гласуват за „по-малко мразения кандидат”, добави Асен Генов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com