X
 
 

"Не подкрепям никого" - възможното истинско наказание

13131 6
"Не подкрепям никого" - възможното истинско наказание
Снимка: Actualno.com
Официално вече България е в предизборна кампания за нов президент. И официално тръгваме по пътя на поредната глупост, облечена като закон в България. Защото както и да завършат тези избори, нищо чудно да има кристално ясно основание резултатът им да бъде оспорен.

Коментар на редактора

Въпросът не е защо Цецка Цачева, въпросът е в себеуважението

Номинацията на досегашния председател на Народното събрание Цецка Цачева за президент от страна на ГЕРБ предизвика куп коментари и реак...

За пръв път България влиза в избори, като основният изборен закон в страната противоречи на Конституцията. Според Приложение №2 към чл. 312 от Изборния кодекс, представляващо Методика за определяне на резултатите от гласуването при изборите за президент и вицепрезидент на републиката, "избрана е кандидатската двойка, получила повече от половината действителни гласове с изключение на тези по чл. 333, ал. 1, т. 7 (бел. ред. - т.нар. графа "не подкрепям никого"), ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели." Чл. 93, ал. 3 от Конституцията т.е. от най-висшия законодателен акт в  България, казва следното: "Избран е кандидатът, получил повече от половината действителни гласове, ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели."

Опцията "Не подкрепям никого" е действителен глас. И тя влияе на изборите. Тази опция обаче не е предвидена в Конституцията. Какво тогава ще стане, ако на първи тур някой събере над 50% при над 50% избирателна активност, БЕЗ да се броят гласовете "не подкрепям никого", но същият този кандидат НЕ събира 50% от гласовете, ако се добави гласът и на "не подкрепям никого"? Искане за касиране пред Конституционния съд е логичният отговор - на база Конституцията, а не на база изборно-законодателното недоносче на преоблечената от Бойко Борисов в мантрата на справедливостта като омбудсман червена пчеличка Мая Манолова. Защото управляващите сега хитреци искат "не подкрепям никого" да не влиза в сметката кой колко процента печели т.е. хем да имаме висока избирателна активност, хем с доста по-малко гласове спрямо действително гласувалите да се избере президент.

Години наред преди избори имаше призиви да не се гласува, за да бъде показано на политическите ни провали, че е време следващата им работа да е като истински, а не вербални лайнарки. "Не подкрепям никого" всъщност е една добра и законна опция най-после народът да се възползва от очевидната политическа идиотщина и да натисне здраво, превръщайки законовата пукнатина в бездна. Защото пък би било директно институционално събаряне на държавата, ако 50% плюс един от всички имащи право да гласуват кажат официално, с бюлетина, "Не подкрепям никого"! След това остава да се намери една от 21 креатури да завърши трансформацията на грозното патенце. Току виж законово провалени заради самия закон избори да станат инструмента за търсене на политическа отговорност - все някога и най-после!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Истинското наказание е Митьо Пещова! Така, че ако искате да наказвате някой, вкл. и самите себе се, моля! Резервен вариант - педофила!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Ако 50% са гласували срещу всички, трябва да се анулират изборите, а участниците да не се допускат два поредни избора до ново кандидатиране!
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Даже нйе 50%,а 25% са достатъчни да се анулират тези порочни и купени избори.
  : 1 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  ВСИЧКИ ДА ДРАСКАТ НЕ ПОДКРЕПЯМ НИКОГО...ДА ПРОИЗВЕДЕМ НАКАЗАТЕЛНИЯ ВОТ НАЙ -ПОСЛЕ И ТАКА ДА ОМЕТЕМ ПОЛИТИЧЕСКИЯ БОКЛУК
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  ако избирателната активност е например 51 % и от нят 30% са гласували не подкрепям никого избираме президен с 22% от имащите право да гласуват в бг ...така ли е ..и ако е така чии е тогава този президент на коя нация в бг....за мен ако повече от 50% са гласували не подкрепям никого независимо от избирателната активност изборите трябва да се анулират и да има нови избори...
  : 1 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  ако избирателната активност е под 50% изборите са незаконни
  : 1 !