"Не подкрепям никого" - възможното истинско наказание

15132
"Не подкрепям никого" - възможното истинско наказание
Снимка: Actualno.com

Официално вече България е в предизборна кампания за нов президент. И официално тръгваме по пътя на поредната глупост, облечена като закон в България. Защото както и да завършат тези избори, нищо чудно да има кристално ясно основание резултатът им да бъде оспорен.

Коментар на редактора

Въпросът не е защо Цецка Цачева, въпросът е в себеуважението

Номинацията на досегашния председател на Народното събрание Цецка Цачева за президент от страна на ГЕРБ предизвика куп коментари и реак...

За пръв път България влиза в избори, като основният изборен закон в страната противоречи на Конституцията. Според Приложение №2 към чл. 312 от Изборния кодекс, представляващо Методика за определяне на резултатите от гласуването при изборите за президент и вицепрезидент на републиката, "избрана е кандидатската двойка, получила повече от половината действителни гласове с изключение на тези по чл. 333, ал. 1, т. 7 (бел. ред. - т.нар. графа "не подкрепям никого"), ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели." Чл. 93, ал. 3 от Конституцията т.е. от най-висшия законодателен акт в България, казва следното: "Избран е кандидатът, получил повече от половината действителни гласове, ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели."

Опцията "Не подкрепям никого" е действителен глас. И тя влияе на изборите. Тази опция обаче не е предвидена в Конституцията. Какво тогава ще стане, ако на първи тур някой събере над 50% при над 50% избирателна активност, БЕЗ да се броят гласовете "не подкрепям никого", но същият този кандидат НЕ събира 50% от гласовете, ако се добави гласът и на "не подкрепям никого"? Искане за касиране пред Конституционния съд е логичният отговор - на база Конституцията, а не на база изборно-законодателното недоносче на преоблечената от Бойко Борисов в мантрата на справедливостта като омбудсман червена пчеличка Мая Манолова. Защото управляващите сега хитреци искат "не подкрепям никого" да не влиза в сметката кой колко процента печели т.е. хем да имаме висока избирателна активност, хем с доста по-малко гласове спрямо действително гласувалите да се избере президент.

Години наред преди избори имаше призиви да не се гласува, за да бъде показано на политическите ни провали, че е време следващата им работа да е като истински, а не вербални лайнарки. "Не подкрепям никого" всъщност е една добра и законна опция най-после народът да се възползва от очевидната политическа идиотщина и да натисне здраво, превръщайки законовата пукнатина в бездна. Защото пък би било директно институционално събаряне на държавата, ако 50% плюс един от всички имащи право да гласуват кажат официално, с бюлетина, "Не подкрепям никого"! След това остава да се намери една от 21 креатури да завърши трансформацията на грозното патенце. Току виж законово провалени заради самия закон избори да станат инструмента за търсене на политическа отговорност - все някога и най-после!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com