57% смятат, че правителството ще завърши мандата си, сочи проучване

1785
57% смятат, че правителството ще завърши мандата си, сочи проучване
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Увеличава се делът на хората, смятащи че правителството ще изкара пълен мандат - 57% са на това мнение. Това сочи проучване на "Тренд" по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите спрямо основните партиийни лидери и други актуални теми. Проучването е реализирано в периода 9-16 юли 2019 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 1010 души на възраст 18+ и е представително за пълнолетното население на страната.

Резултатите от изборите за Европейски парламент продължават да оказват ефект върху обществените нагласи и през месец юли. Оптимистично настроените достигат до 55%, а песимистите спадат до 35%. Тук трябва да се има предвид и отпускарският сезон, който също дава определена позитивна нагласа, коментират от "Тренд".

Борисов се съгласи на коалиционен съвет за субсидиите, не отстъпва от 1 лв. субсидия (ВИДЕО)

Ще има коалиционен съвет и "ще ги изговорим всички тези работи". Това заяви премиерът Бойко Борисов от Брюксел, който подчерта, че е дл...

Победата на ГЕРБ на отминалите европейски избори е основната причина за видима тенденция на ръст на дела на хора, които са на мнение, че правителството ще изкара пълен мандат – 57% от всички български граждани през юли. На обратното мнение са една пета от запитаните.

Бойко Борисов продължава да е най-одобряваният партиен лидер с 36% положително отношение. Освен него в първата петица по положително отношение са Красимир Каракачанов (29%), Корнелия Нинова (24%), Веселин Марешки (24%) и Татяна Дончева (19%). Най-ниско положително отношение срещат Христо Иванов (10%), Мустафа Карадайъ (10%), Румен Христов (9%), Румен Петков (9%), Костадин Костадинов (8%) и Атанас Атанасов (7%). С най-висока неразпознаваемост остават Костадин Костадинов (45%) и Румен Христов (42%).

Инициативата на ГЕРБ за намаляването на държавната субсидия за партии на 1 лев на получен глас на избори среща одобрението на 69% от всички български граждани, а 14% не го подкрепят. На въпрос с предварително зададени опции затова колко трябва да получават партиите като субсидия от държавата, най-висок процент събира именно опцията 1 лев (42%), а 25% смятат, че партиите не трябва да получават пари от държавата. Само 2% са на мнение, че партиите трябва да получават повече от 7 лева на получен глас на избори. Въпреки внушителното мнозинство, което подкрепя намаляването на държавните субсидии за партиите, 47% от интервюираните са на мнение, че с това решение те ще станат по-зависими от бизнеса, а 26% смятат, че няма да станат по-зависими.

В изследването на „Тренд“ през юли не се наблюдава съществена динамика в електоралните данни и за оценката на работата на основните институции спрямо проучването ни през миналия месец. Проучването е реализирано по поръчка на "24 часа" в периода 9-16 юли 2019 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 1010 души на възраст 18+ и е представително за пълнолетното население на страната.

След пореден коалиционен съвет управляващите си обещаха да изпълнят мандата

Ще покажем, че парламентаризмът няма алтернатива, да отсъстваш от парламента, не е решение. Това заяви Волен Сидеров, лидер на партия &...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика