9 месеца кабинет: 30 км магистрали, по-малко безработни и конструктивен тон между Денков и Габриел (ВИДЕО)

7944

Премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел представиха отчета на правителството преди предстоящата ротация

30 км магистрали, по-малко безработни

"Имаме зелена светлина за автомагистрала "Струма", започваме строежа отново след години. Имаме всички необходими разрешителни, да започнем строежа. За този период от 9 месеца имаме 30 км построени окончателно и пуснати в движение магистрални пътища и през следващите 9 месеца очакваме още между 60 и 90 км да бъдат пуснати. За 18 месеца да имаме около 100 км магистрални пътища, пуснати в движение", отчете премиерът. Той се похвали с програмата на спортното министерство за финансиране на младите шампиони на България. 

"Няколко министерства координираха усилията си, за да можем да въведем електронните извинителни бележки за учениците, електронните винетки, електронните глоби за пътни нарушения. Дигиталната раница на МОН. Проект, който е изключително важен и дългосрочен, вече има 30 хил. единици електронни ресурси на разположение", изброи Денков.  ОЩЕ: "Това не е покана за сватба": От ПП-ДБ искат да преговарят с ГЕРБ незабавно

Премиерът разказа, че Министерство на правосъдието е започнало разследване на военни престъпления в Украйна със свидетелски показания на бежанци у нас, а 25 хил. икономически неактивни лица са активирани на пазара на труда от Социалното министерство.Той отчете, че има задачи, по които забавяне, но в повечето случаи е заради законодателни процеси, процеси на европейско ниво и други обективни процеси.

Дезинформацията

"Няма да спестя и това, че често се сблъсквахме с чести хибридни атаки", коментира Денков. Той даде пример с лъжата, че в България се връщат хиляди мигранти и че се изпращат чуждестранни мигранти, направили престъпления и убийства. Министър-председателят даде и друг пример, като посочи непрекъснатите атаки по отношение на спешната помощ по въздуха и проблемите с хеликоптера. "Абсолютно неправомерни, абсолютно некоректни", смята още той и каза, че тези неща пречат на България. ОЩЕ: България приела престъпници заради Шенген? Денков и Габриел: "Всявате изкуствен страх"

Правителството се отчита пред хората регулярно

"Смея да кажа, че това е едно правителство, което регулярно, в най-различни формати даваше отчет пред хората за това какво успяваме да направим", добави Денков. Той отчете, че към целия Министерски съвет са зададени 56 питания и 1891 въпроса от парламента.

Той обърна внимание на ежемесечните отчети на кабинета и на живите включвания във "Фейсбук", на които премиерът отговаря на въпроси на хората. ОЩЕ: "Непрекъснато сме като във вулкан": Денков за изминалите 9 месеца (ВИДЕО)

Отчетът е навреме

От своя страна вицепремиерът Мария Габриел коментира момента на споделяне на отчета за дейността на правителството. "Няма закъснения в неговото представяне. Смятам, че задълбоченият анализ изисква време и най-вече данни, цифри, факти, аргументи", добави тя.

Денков и Габриел са запазили конструктивния тон

"Видяхме колко много можем да постигнем дори само за няколко месеца, ако обединим усилията в името на спокойствието и благото на хората. Обединените усилия раждат по-устойчиви резултати, а откритият диалог е най-доброто за преодоляване на различията. Бих искала специално да благодаря на акад. Денков, за съвместната работа и конструктивния тон, който успяхме да запазим. Това ни позволи да продължим, въпреки трудностите", отчете вицепремиерът Мария Габриел. 

„Виждам днешния период като шанс, да продължим усилията за ключови за страната приоритети. Не е само Шенген, не а само подкрепата за Украйна, имаме още много какво да направим за българските граждани. Всичко това може да постигнем с лидерство ,обединени усилия, постоянен диалог и пълно зачитане на принципите на правовата държава, демокрацията и върховенството на закона“, добави Габриел.

Работата по министерства

Мария Габриел отчете работата си като външен министър, като според нея водещ приоритет е била подкрепата за Украйна, както и премахването на морските и въздушни граници към Шенген. Габриел коментира и кризисна дипломация, отчитайки, че страната ни е спасила българските граждани от войната в Близкия изток. За нея е важно България да приеме първата си външнополитическа стратегия. ОЩЕ: Борисов пред ЕНП: България даде повече оръжие на Украйна от богатите държави (ВИДЕО)

По отношение на финансите Асен Василев каза, че първият стратегически приоритет е България да влезе през 2025 г. в Еврозоната, а вторият е политиката за растеж на доходите и да се подпомага бизнеса, за да направи необходимите инвестиции. "Министерство на финансите обикновено играе подпомагаща роля за много от нещата, които се случват в държавата. В момента работим много добре в НЗОК. Здравноосигурителната каса прие мярка, която ще позволи да се намалят доплащанията за ключови лекарства, които се използват предимно от възрастните хора", коментира Василев. Икономическият министър Богдан Богданов добави, че пще продължи работата по общите приоритети Шенген и Еврозона, както и по ръста на българската икономика. Министерство на иновациите пък има два стратегически приоритета - насърчаване на иновациите и привличане на стратегически инвеститори за България. 

Сред приоритетите на МВР е борбата с нелегалната миграция, като от месец септември 2023 г. се отбелязва трайна тенденция за намаляване на миграционния натиск към България. По отношение на войната по пътищата министър Калин Стоянов отчете намаляване на загиналите. Основен приоритет на Министерство на отбраната е адаптирането на въоръжените сили към рязкото влошаване на международната среда за сигурност, като военната помощ за Украйна остава приоритет на кабинета. 

Министърът на правосъдието Атанас Славов посочи, че визията за бъдещето е въплатена в конституционните промени и допълни, че неговите приоритети са свързани с реализирането на тези изменения. 

Голямата цел пред МРРБ е да инвестира средстват ана данъкоплатците в инфраструктура, която да подобрява начина им на живот, а в следващите 9 месеца развитие на автомагистралната мрежа в страната. В транспорта министър Гвоздейков отчете, че вече са започнати първоначалните стъпки модернизацията на подвижния състав на БДЖ. Той отчете, че предстои работа по въздушната медицинска помощ по въздух. ОЩЕ: Нарушения при обществени поръчки взели главите на шефовете на "Автомагистрали"

За здравеопазването водещ приоритет ще бъде изграждането на национална детска болница, както и усъвършенстването на трансплатационната дейност в страната.

Социалното министерство ще продължи политиката за увеличаване на доходите на населението.ОЩЕ: Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Изчисленията на КНСБ

В сферата на образованието основен приоритет в следващия период остават темите за повишаване на качеството на образователния, академичния процес и на научните изследвания. 

Министърът на спорта Димитър Илиев отчете, че са свършени доста неща, като първото е внасяне на спокойствие в системата. През следващия период той иска да реши проблема със спортната инфраструктура.

Министърът на културата Кръстю Кръстев смята, че е свършил добра работа през изминалите 9 месеца, а основен приоритет за следващите 9 месеца остават развитието на културния сектор и създаването на по-добри условия за работа в него.

Основен приоритет за министъра на туризма Зарица Динкова е да се продължи реформата в маркетинговите и рекламни политики, както и подпомагане на хотелиерите с иновации и устойчивост. 

В сферата на околната среда министър Юлиан Попов добави, че има амбицията да съкрати инвестиционния процес с една година. Достъпна и сигурна енергия е приоритет на екипа в Министерство на енергетиката, като предстои завършването на енергийната стратегия и да се продължи реформата по либерализация на пазара на електроенергия на едро. ОЩЕ: Министър Попов: Справедливата трансформация на въглища, петрол и природен газ означава отказ от тях

Земеделският министър Кирил Вътев отчете законодателните промени в подкрепа на местните производители са приоритет на министерството и възстановяването и модернизацията нанапояването в България.  

Министърът на електронното управление Александър Йоловски отчете проактивните електронни услуги, а като приоритет за следващите месеци посочи слагане на край на секретните обществени поръчки. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика