АБВ алармират, че законодателни промени уреждат грабеж на културно наследство

3252
АБВ алармират, че законодателни промени уреждат грабеж на културно наследство
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Всеки, който има повече от 3-4 монети от баба си и дядо си, ще подлежи на наказание за престъпление, защото не ги е декларирал по текстовете на Закона за културното наследство. За такава опасност предупреди лидерът на младежката организация на АБВ Пламена Заячка, коментирайки промените в Закона за културното наследство, които по думите й са престъпление срещу опазването на културното наследство в България.

Предлаганите от правителството промени предвиждат отнемане на лицензите на частните музеи, показват двоен стандарт и имат противоконституционен характер, от гледна точка на собствеността, посочи Заячка. Тя отбеляза още, че такива разпоредби се разминават с европейското законодателство.

„Това е поредната поправка, която ще дискредитира частното музейно дело в България, която прави колекционерите престъпници и е на път да напълни затворите с такива хора", заяви Заячка.

Тя изтъкна още, че самото Министерство на културата не спазва закона и посочи, че ведомството е задължено да има регистър на идентифицираните културни ценности както на частните, така и на държавните музеи. „Питаме – има ли министерството такъв регистър, след като се вкарва точка в Закона, че липсата на идентификация и регистрация е наказуема. Липсата на такъв регистър от страна на Министерството на културата какво е? Не е ли престъпление срещу опазване на културното наследство", добави Заячка. "Тук имаме неспазване на Закона за културното наследство и принципни нарушения“, категорична е тя.

Пламена Заячка припомни, че през 2018 година Министерството на културата, като част от председателството на Съвета на ЕС, заедно с ЕК, декларира, че културното наследство е общо благо, за което трябва да работят всички. Според нея, управляващите водят политика на заличаване на културната памет.

АБВ възнамеряват да инициират срещи по темата с парламентарно представените партии и с ресорната парламентарна комисия.

"Ако този престъпен акт на Министерския съвет получи легитимация в Народното събрание, трябва да бъде сезиран Конституционния съд", категоричен е лидерът на АБВ Румен Петков. Той добави, че АБВ разчитат на достойнството на народното представителство, на държавния глава и на третия инструмент, който може да сезира КС – адвокатската колегия.

"Всъщност агресията на премиера срещу частното музейно дело е адресирана срещу г-н Божков и братя Бобокови. Неговата омраза, ненавист, завист, стремеж да ги ограби е негов проблем, но когато се посяга на принципи и ценности, които трябва да са общонародно достояние, нещата стават други", добави Петков. "Когато се вършат актове, които са противоконституционни, всички институции, които са оторизирани да пазят закона, да гарантират правото и конституционните норми, трябва да се ангажират с цялата си тежест", подчерта той и добави, че АБВ ще търсим среща и със Съюза на колекционерите.

"Трябва да се направи много ясна преценка на престъпленията, които държавата извършва с нерегистрацията, с отказа от регистрация, с несъздаването на нормативна уредба и второ – тази, която е създадена  - дали не е ли предпоставка за грабеж", заключи Петков.

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика