АБВ и БСП се скараха преди да са се обединили, Нинова не иска Първанов за президент

1476
АБВ и БСП се скараха преди да са се обединили, Нинова не иска Първанов за президент
Снимка: БГНЕС

Евентуалните коалиционни партньори за президентските избори БСП и АБВ се скараха преди официално да са обявили обща изборна номинация.

Изказването на лидера на БСП, че Георги Първанов и Ивайло Калфин не могат да бъдат кандидати на обединената левица обрича на провал разговорите за обща кандидатура, съобщиха от пресцентъра на АБВ след думите на лидера на БСП Корнелия Нинова за президентската двойка.  

Събраха се! Партиите на Путин и Първанов подписаха декларация за взимодействие

Партията на бившия държавен глава АБВ и тази на руския президент Владимир Путин "Единна Русия" подписаха декларация за взаимодействие. ...

"Смятам, че г-н Първанов и г-н Калфин не могат да бъдат общите кандидати на левицата", каза Нинова по време на пресконференция във връзка с резултатите от вътрешнопартийното допитване в БСП за президентската кампания. Тя обаче уточни, че във вътрешнопартийното допитване не е имало въпрос за името на кандидата, нито на коя партия да е член или не.

От АБВ посочват, че допитването в БСП показва, че заклеймяването на АБВ е било "противопоказно, очевидно". Редовите социалисти не виждат АБВ като опонент, а напротив, разбират, че партията е силен и полезен партньор в ляво. Победата на президентските избори е възможна с обединена лява кандидатура, която е способна да привлече гласове и от център, даже от център - дясно, пишат от партията на Първанов.

"Радваме се, че след 2 години в БСП все пак са готови за разговор, но категорично не приемаме тези разговори да са под условие. Изказването на лидера и други представители на ИБ на БСП, че президентът Първанов и Ивайло Калфин не могат да бъдат кандидати на обединената левица е най-малко недомислено и обрича на провал разговорите за обща кандидатура. Призоваваме разговорите да се водят при ясно зачитане и равнопоставеност на партньорите. Готови сме с нашата платформа на базата на шест месечни дебати и дискусии и имаме идеи, които можем да споделим в разговор с БСП и други партии", отбелязват от АБВ.

"Стоим на тезата, че гласовете от левицата няма да са достатъчни, за да се смени моделът „Плевнелиев“ и затова призоваваме да се продължи диалогът в центъра и център - дясно. На мнение сме, че имената за евентуална обща кандидатура трябва да станат ясни след сериозно проучване. И те да бъдат достъчно избираеми и приети от българските граждани, а не само от партйните централи", допълват от партията.

АБВ иска общ президент с БСП и Патриотите

Лидерът на АБВ Георги Първанов, който обяви, че ще търси трети път в политиката, лансира нова своя визия за президентските избори. По ...

По-рано днес от БСП обявиха, че партията ще участва в коалиция за президентските избори, след като станаха ясни резултатите от вътрешното допитване в БСП. Националният съвет на БСП е решил до 31 август да се излезе с имената на президентската двойка.

Същевременно зам.-председателят на ПП АБВ Ивайло Калфин заяви, че "пътищата за обединение на левицата при всички случаи минават през президентските избори". "Това, че АБВ е търсен партньор за членовете на БСП мисля, че беше ясно. Само на някои хора от ръководството не им беше ясно, защото се страхуват от това. Вероятно това нещо ще излезе в референдума на БСП. Това е нормалната политика, за която ние в АБВ настояваме от много време – за диалог, за сътрудничество, а не за размяна на удари“, коментира Калфин, цитиран от "Фокус".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com