АБВ иска ЕС да прекрати преговорите за членство на Турция

1497
АБВ иска ЕС да прекрати преговорите за членство на Турция
Снимка: АБВ

Европейският съюз да прекрати преговорите за членство на Република Турция и да обсъди налагането на санкции, включително ограничаване на пътуванията на турски лидери. Това се посочва в декларация на ПП АБВ относно посегателствата срещу свободата на словото в Турция.

„ПП Алтернатива за българско възраждане изразява остър протест срещу действията на турските власти, които системно погазват основни човешки права и демократични ценности. Репресиите след неуспелия опит за преврат са непропорционални по интензивност и обхват. Те насаждат страх в турското общество и засягат десетки хиляди граждани”, се посочва още в декларацията.

758 от задържаните след опита за преврат турски войници са били освободени

758 от 989-те войници, задържани по подозрение, че са имали връзки с опита за преврат в Турция от 15 юли, са били освободени днес, пред...

„Ние категорично не приемаме закриването на 131 медии и арестите на 47 журналисти само за един ден. Подобни действия са предприемали единствено тоталитарни и дълбоко антидемократични режими. Посегателството срещу медии и журналисти е брутален пример за отнемане на правото на мнение и на неговото изразяване. Няма демократично общество, в което тези основни човешки права са отнети”, заявяват от ПП АБВ в декларацията. В нея се посочва още, че Международната общност трябва решително да се противопостави както на опитите за промяна на властта по недемократичен път, така и на тоталитаризма и отнемането на основни човешки права.

В декларацията ПП АБВ настоява Европейският съюз да прекрати преговорите за членство на Република Турция и да обсъди налагането на санкции, включително ограничаване на пътуванията на турски лидери; Съветът на Европа незабавно да започне стриктен мониторинг върху реалното спазване на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи от турските власти и пропорционалността на налаганите мерки спрямо различни групи турски граждани; Българското правителство остро да осъди репресиите, предприемани от турските власти; Министерство на външните работи да следи дали български граждани са репресирани и да осигури максимална защита на техните права.

„Днес, когато доверието на народите в демократичните инстинкти на международната общност видимо намалява, тя трябва да докаже смисъла от своето съществуване като прилага еднакви и ясни стандарти към отделните страни. Обратното – двойните стандарти и гузното подминаване на нарушаването на основни човешки права води до ерозия в доверието и съответно – във влиянието на демократичната общност” се посочва още в декларацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика