АЕЖ поиска от прокуратурата да провери партия "Възраждане" (ВИДЕО)

6207
АЕЖ поиска от прокуратурата да провери партия "Възраждане" (ВИДЕО)
Снимка: Йорданка Калчева

Провокативен предизборен клип на партия "Възраждане" предизвика реакция от страна на Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ).

В клипа се вижда как млад мъж стреля с два картечни пистолета по седнали зад приличащите на парламентарни банки хора. Всъщност този кадър е от популярния в Украйна сериал "Слуга на народа", главната роля в който играе вече настоящият украински президент Владимир Зеленски.

"Възраждане" протестира с искане да бъде изгонен турският посланик от България

След като преди седмица турският посланик в България - Хасан Улусой, направи скандалното си изказване, че в българските училища трябва ...

Реакцията на АЕЖ е провокирана от материал в "Свободна Европа", според който лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов казал, че в клипа "Възраждане" стреля срещу медии като "Свободна Европа". Припомняме, че "Свободна Европа" се финансира директно от американското правитество.

АЕЖ иска от главния прокурор Сотир Цацаров "да разпореди незабавна проверка за съответствието на политическа партия “Възраждане” с разпоредбите на Конституцията и Закона за политическите партии. На лидера на партията Костадин Костадинов следва да му бъде потърсена отговорност по реда на Наказателния кодекс".

От АЕЖ припомнят, че "конституцията на Република България забранява съществуването на партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт. Наред с това, в Конституцията е предвидено, че правото на изразяване на мнение не може да се упражнява за призоваване на извършване на престъпление или разпалване на вражда. Чл. 2 (3) от Закона за политическите партии постановява, че "Политическите партии използват демократични средства и методи за постигане на политическите си цели".

Костадинов: Български учители са заплашвани, за да бъдат накарани да отричат турското робство

Представители на партия "Възраждане", начело със своя председател Костадин Костадинов поискаха обяснение от министъра на образованието ...

"Законът за политическите партии предвижда, че по искане на прокуратурата Софийски градски съд разпуска партии, които нарушават Конституцията или чиято дейност системно нарушава изискванията на закона. Смятаме, че са налице и двете основания и по тази причина се обръщаме към главния прокурор с призив да изпълни законовите си задължения", казват от АЕЖ.

АЕЖ смята и, че прокуратурата следва да провери дали лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов не попада в хипотезата на чл. 162 (3), във връзка с чл. 162 (2) от НК, предвиждаща лишаване от свобода от една до шест години и глоба от 10 000 до 30 000 лева за лице, което ръководи организация, която си поставя за цел да употреби насилие срещу другиго заради политическите му убеждения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика