АЕЖ: Рашидов начело на комисия в парламента е лош сигнал

3596
АЕЖ: Рашидов начело на комисия в парламента е лош сигнал
Снимка: БГНЕС

Като "лош сигнал" за медийния сектор в България определят избирането на народния представител от ГЕРБ Вежди Рашидов за председател на парламентарната комисия по културата и медиите от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ).

"В качеството си на министър на културата Рашидов прекрачи недопустима граница, като си позволи да дава напътствия на журналиста от Българската национална телевизия Георги Ангелов какво да бъде отношението му към държавните институции, обвързвайки въпроса с този за заплащането му", се казва в позиция на АЕЖ, публикувана на сайта на асоциацията.

От асоциацията припомнят избухналия през юли 2016 година скандал заради реплика, отправена от тогавашния министър на културата Вежди Рашидов към журналиста. В свое право на отговор, излъчено в предаването "Денят започва с култура", Рашидов пише: "А колкото до водещия Георги Ангелов, съветвам го да не иронизира толкова често държавата, на чиято ясла е и неговата заплата."

"Този директен политически натиск и опит за сплашване не само на конкретния журналист, но и на всички негови колеги бе осъществен посредством официално право на отговор до Българската национална телевизия. Тази публичност бе ясно доказателство, че министърът се чувства недосегаем и не се притеснява от реакцията на обществото. Това бе потвърдено и от отказа му да подаде оставка след избухването на скандала", пише в позицията на АЕЖ.

АЕЖ сезира СЕМ заради репортаж на "Господари на ефира"

Асоциацията на европейските журналисти-България сезира Съвета за електронни медии и Комисията по журналистическа етика заради репортаж,...

От журналистическата асоциация припомнят и друг медиен скандал, в който бе замесен Рашидов - "отпускането на публични средства по комуникационната стратегия за предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз на избрани по неясни критерии медии и чрез дружества, свързани с роднини на министъра и други членове на кабинета".

"Неясни бяха и критериите, по които Министерството на културата избра десет журналисти, които да командирова до Париж във връзка с изложба в Лувъра през 2015 г. Признанието на Рашидов "Аз съм ги повикал (журналистите – бел. авт.) не да ми създават скандали" навежда на съмнения за купуване на медиен комфорт", посочват от АЕЖ.

"С оглед на репутацията на Рашидов Асоциацията на европейските журналисти - България, намира, че избирането му на този пост е лош знак. В навечерието на българското председателство на ЕС в момент, когато съюзът е изправен пред предизвикателството на масирана антиевропейска пропаганда и фалшивите новини, най-висшият орган в една парламентарна република е натоварен с огромна отговорност и не може да си позволи личност със спорна репутация да оглавява тази толкова важна комисия", се подчертава в позицията.

В нея се напомня, че сред депутатите и членовете на Комисията по културата и медиите присъстват журналисти, които "вероятно биха могли да допринесат за подобряването на медийната среда в България, ако оглавят ресорната комисия".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика