AFP: Предсрочни избори може да поставят България в подновени размирици

2821
AFP: Предсрочни избори може да поставят България в подновени размирици
Снимка: БГНЕС

Българите гласуват в неделя на балотаж на президентските избори с високи залози, тъй като те могат да предизвикат падането на дясноцентристкото правителство на премиера Бойко Борисов, ако подбраният от него кандидат бъде победен от подкрепян от подкрепян от социалистите генерал.

Докато пускаше бюлетината, упорито говорещият премиер повтори обета си да хвърли кърпата на ринга, ако неговото проевропейско протеже – председателят на парламента Цецка Цачева - загуби от бившия командващ на военновъздушните сили Румен Радев, на когото се гледа като на приятелски настроен към Москва.

Плевнелиев още тази вечер ще се обади на новия президент, утре го кани в кабинета си

Надявам се българските граждани масово да излязат да гласуват мъдро, легитимно по съвест. Нека се поздравим днес с един нов президент.&...

„По никакъв начин няма да участваме в правителство, ако днес загубим“, каза Борисов.

Политически новак, 53-годишният Радев смая социолозите, спечелвайки малко над 25 на сто от гласовете при почти 22 на сто за Цачева на първия тур на изборите на 6 ноември.

Избирателните секции отвориха в 7.00 ч. и ще затворят в 20.00 ч., като първите прогнози се очакват малко по-късно.

Последните проучвания сочат Радев все още за фаворит като избирателите се стремят да накажат правителството заради неговите възприемани като неуспех действия да се справи с ширещата се корупция и бедност в най-бедната страна-членка на Европейския съюз.

Според наблюдатели победа на генерала може да наклони към руската орбита бившата комунистическа и съветски съюзник България, която отдавна балансира по въже между Москва и Брюксел - тенденция, която се наблюдава в Източна и Централна Европа на фона на нарастващия евроскептицизъм. Близка Молдова също изглеждаше настроена да избере проруски президент в неделя, коментира AFP.

Борисов: ГЕРБ няма да участва по никакъв начин във властта, ако загуби днес

Нали не си представяте, че от утре излизам и казвам размислих. ГЕРБ няма да участва по никакъв начин във властта ако загуби днес. По ни...

Цачева, която е на 58г., обеща да задържи България на проевропейския път и обвини съперника си, че е "червен генерал". Но с липсата си на очарование тя не вдъхнови избирателите, което е смущаващ неуспех за популярния Борисов, който стана премиер за втори път през 2014 г.

"Може би трябваше да помисля по-добре, когато заложих съдбата на правителството на моя избор ... Не бях прав и аз ще поема пълната отговорност", каза в сряда плещестият бивш полицейски шеф.

Въпреки това резултатите в неделя все още може да бъдат повлияни с подкрепа от тези, които са гласували за други кандидати в първия кръг, заявиха наблюдатели.

Ролята на българския президент е в голяма степен церемониална, но тя или той – Цачева би била първата жена на тази позиция – е уважавана фигура и главнокомандващ въоръжените сили.

Ако Цачева загуби, Борисов може да обяви оставката си в неделя вечер. Предсрочни избори може да поставят България в подновени размирици.

Румен Радев: Заради егото си Борисов заложи правителството си

Кандидатът за президент, подкрепен от БСП, ген. Румен Радев заяви, че не чувства себе си като заложник на партии. Радев се изправя в не...

Преди преизбирането на Борисов страната премина през дълъг период на разместване на пластовете, включващ масови протести и низ от избори. Въпреки обещаните реформи корупцията и бедността остават широко разпространени, докато общественият гняв също нараства заради хилядите мигранти, които в момента са блокирани в България.

Популярността на Борисов е намаляла и проучвания на общественото мнение показват, че неговата партия ГЕРБ няма да успее да спечели абсолютно мнозинство в предсрочни избори. И изглежда, че Борисов е изчислил преценил погрешно с номинацията на Цачева, казват анализатори.

"Неговата заплаха да се оттегли е мобилизирала опонентите му повече, отколкото поддръжниците му", каза Живко Георгиев от Института Галъп пред AFP.

Победа на Радев също така ще подаде сигнал за промяна в посоката в сравнение с тази при досегашния президент Росен Плевнелиев, отявлен критик на Русия. София и Москва имат дълбоки исторически и културни връзки, и икономиката на България е силно зависима от руски енергийни източници. Плевнелиев обвини Русия, че се опитва да "дестабилизира Европа" с "финансиране на настроени срещу ЕС ултранационалисти", включително в България, в интервю, публикувано в неделя в австрийския вестник „Ди Пресе“. Той предупреди, че Балканите са готови за избухване на конфликт и се озоваха в решителната схватка между Москва и Брюксел.

“Балканите са важна стратегическа част от руските интереси. България е важна за Европа, защото е ключов регионален играч. Тези, които искат да дестабилизират Европа, имат най-добри шансове да постигнат това на Балканите. Винаги това е бил начинът – оттам беше подпалена Първата световна война”.

Кънев: Ако Борисов подаде оставка до неделя, ще гласувам за Цачева

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обеща, че ще гласува за кандидата на ГЕРБ Цецка Цачев, но при условие, че премиера Бойко Борисов подаде оста...

„Сега [политическият климат] е по-опасен, отколкото през Студената война“.

Радев, генерал, който е специализирал в САЩ, многократно е настоявал, че "бъдейки член на ЕС и НАТО не означава, че България трябва да бъде враг на Русия".

Весела Сергиева и Диана Симеонова, анализ за Агенция France Presse, цитиран от БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com