Агне или вълк? Какво се крие зад правителството на проф. Габровски?

4880
Агне или вълк? Какво се крие зад правителството на проф. Габровски?
Снимка: БГНЕС

Проф. Николай Габровски сам е е избрал министрите за проектокабинета, който предложи в понеделник на президента Румен Радев и ще се гласува от парламента в сряда. Това единодушно заявиха и Томислав Дончев, и Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Всички предложения за министри са на Николай Габровски. Питал ме е за съвет, но подборът е негов“, каза зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

В сряда гласуват проектокабинета "Габровски", в папката нямало да има никой от ГЕРБ

В сряда ще се гласува кабинетът Габровски. Това обяви пред bTV Делян Добрев от ГЕРБ. ГЕРБ няма да канибалства в другите парламентарни ...

„Съветвам никой да не търси задкулисие или подобни договорки. Това е опит на проф. Николай Габровски да облече в едно всеобщо дело хора, които са доказани професионалисти, за които не чух лоша дума по отношение на корупция, на непрофесионализъм, на липса на биография. Това трябва да бъде подкрепено, а и аплодирано дори“, каза от своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

По отношение на номинациите Атанасова е учудена защо разговорът преминава в това кой кого е номинирал, откъде са дошли тези министри, като те са обществено познати. „Не търсете конспирация. Това са хора с ясни биографии, които достатъчно са се доказали. Това е един много положителен знак – дори в момента такива хора са съгласни да участват в политическия живот на страната. Да, били са в различни правителства, но опитът в никакъв случай не е порок”, изтъкна тя.

Дончев също заяви, че няма конспирации при номинациите, каквато теория разви Кирил Петков във Facebookс, като дори сложи снимка, в която вълк се крие зад овча маска. „Не знам кой е агне и кой е вълк. Но аз се уморих да следвам разсъжденията на едни "светли умове", които разсъждават изцяло в теорията на конспирацията“, коментира той.

Не на това мнение обаче е зам.-председателят на БСП Ирена Анастасова. "Виждат се в състава, който се предлага, хора, които в миналото са гравитирали не само около БСП, но и около ГЕРБ, НДСВ, ПП. Търсен е този ефект. Сега не виждаме искреност в предложението и за състав на кабинета, както и обявените програмни намерения на кандидата за министър-председател", каза тя. "Крайно недостатъчни са една или две седмици усилия за съставяне на кабинет да си представим, че ГЕРБ, които стоят зад този кабинет твърдо, са променили до такава степен вижданията си", коментира Анастасова.

"Хората няма така лесно да забравят модела на управление на ГЕРБ, с който в страната все още не сме се простили", заяви Анастасова.

Драгомир Заков външен министър в проектокабинета "Габровски"?

Кандидатът на ГЕРБ за премиер проф. Николай Габровски ще предложи за министър на външните работи в проектокабинета си Драгомир Заков, с...

„Факт е, че със състава на кабинета "Габровски" се хвърлят мостове към целия политически спектър с определени номинации за министри. Но това не променя факта, че това е кабинет на ГЕРБ и е ясно, че той е създаден с основното участие на партията и според нас - с личното участие на Бойко Борисов. Така че какъвто и да е съставът, той не може да промени нашата позиция да подкрепим такъв кабинет“, коментира депутатът от БСП Атанас Зафиров.

„Гледам Габровски – виждам Беров. Експертните правителства са вредни за страната. След Беров имахме огромна инфлация, фалит на икономиката”, коментира депутатът от „Продължаваме промяната“ Искрен Арабаджиев. Според него в предложения проектокабинет мнозинството от номинираните са хора от „втория ешалон на ГЕРБ”.

„Виждаме и министри, свързани с Тройната коалиция. Неприемливо за нас предложение е Николай Павлов – човекът, когото уволнихме от „Булгаргаз”, защото работи за руските интереси. Назначен е от ГЕРБ и когато искахме да го уволним, президентът не беше съгласен. Това е поредното доказателство за колаборацията между ГЕРБ и Радев, която се появи в последно време”, каза Арабаджиев.

„ГЕРБ трябва да отговорят на въпроса защо предлагат министри от Тройната коалиция, при положение че те дойдоха на власт с обвинения за тежка корупция. Вторият въпрос е по отношение на г-н Павлов и опитите му да не допусне азербайджански газ. Трябва да говорим и за предложения министър на отбраната. През 1982 г. той е станал магистър по военно дело в Ленинград. Какъв е този псевдо евроатлантизъм?”, коментира още Арабаджиев.

Зам.-председателят на ГЕРБ обясни, че това правителство е нестандартно политическо действие, което се прави с цел да се намери изход от този политически блокаж. „Защото ако беше неминиран политически кабинет, това щеше да е допълнителна инвестиция в политическото противопоставяне. Отиваме март месец на избори, но картината няма да се промени особено. Ако отидем за пети път на избори, искрено се притеснявам, че може да подозираме демокрацията и хората да започнат да се съмняват в политическата система такава, каквато е сега“, посочи той.

Иван Бакалов: Това не е кабинет, а Франкенщайн, направен от патоанатом (ВИДЕО)

Излъченият от ГЕРБ кандидат за министър-председател проф. Николай Габровски връчи на държавния глава Румен Радев изпълнен първи мандат ...

Атанасова същи изтъкна, че ГЕРБ за пореден път са поставили интереса на държавата над партийния.

По думите на Дончев „утрешният ден е тест за политическа отговорност“. „Истината е, че ако не се случи избор на правителство в сряда, шансовете за редовно правителство в рамките на този парламент, падат рязко. Разбира се, има един трети мандат, който е кризисен. Трудно е да се правят прогнози в тази посока, защото не се знае на кого ще бъде връчен, но ако утре нямаме правителство с много висок процент на вероятност - може би около 62%, отиваме на избори“, посочи той.

ОЩЕ: Габровски защити кандидат-министрите си: Няма хора без петна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика