Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Александър Симов: БСП трябва да размрази отношенията с Радев

22 юни 2024, 15:20 часа • 1589 прочитания

БСП се нуждае от мир и трябва да затвори всички фронтове срещу останалите леви формации.

Това мнение изрази пред БНР журналистът Александър Симов, член на Националния съвет на БСП и на градската организация на партията.

БСП ще даде ясни знаци за размразяване на отношенията си и с президента, подсказа той.

Още: Александър Симов: Няма реваншизъм спрямо Нинова

БСП ще предложи добронамерен разговор на всички формации вляво, обяви Симов. По думите му, обикновените социалисти се оттеглят от гласуване, защото не разбират защо левицата е разпарчетосана и си е отворила толкова фронтове.

Относно групите на червените барони, либералното крило, фракцията, която иска да колаборира с Румен Радев, журналистът заяви, че "битката с червените олигарси е спечелена" и те нямат думата в БСП.

Журналистът посочи, че опитът всички групи да бъдат скарани една с друга е довел до историческо дъно – под 10% на парламентарни избори.

Нито един аргумент в отговор на въпроса "защо воювате с президента" не хваща почва, изтъкна Александър Симов. Той самият няма обяснение за началото на конфликта между Нинова и Радев и нарече това противопоставяне "една от мистериите в българския преход".

Още: Александър Симов: Заспахме с обещанието за светло бъдеще и се събудихме в индийска сапунка

"Крайно време да разберем, че този фронт трябва да бъде затворен. Трябва да затворим фронтовите си линии в лявото пространство."

Тече битка за надмощие за това кой държи хората, които може да изкара. Това е опит традиционното ляво – дясно да бъде изместено в друга плоскост: либерално – консервативно, каза Александър Симов относно паралелно провеждащите се в един и същи ден Шествие за семейството и "София прайд".

"Да се формулира по нов начин българското политическо противопоставяне. Такъв процес тече в целия свят, но в България партиите все още не са се пренаредили."

Българската левица не носи този либерален заряд, какъвто има в други левици в ЕС, уточни той. По думите му, евродепутатите не са били показателни за БСП в това отношение и това разбиране в БСП не може лесно да бъде променено.

Още: Асен Генов и Александър Симов в лют спор за войната в Украйна: Коя е правилната страна на историята?

Корнелия Нинова не е жертва на БСП, категоричен е Симов, който открива "такава патетика в медиите".

"Не е имало опит за преврат, Нощ на дългите ножове на "Позитано", подчерта журналистът в предаването "Политически НЕкоректно"

Опитът за истеризация на процеса е нелогичен. Истеризацията идва от близки до Нинова, най-вече от Калоян Методиев, изрази позиция той.

"Корнелия Нинова внесе свежа струйка в БСП, когато стана председател. Беше начин БСП да бъде стегната, събрана като партия", отчита Симов. Според него проблемът е дошъл, когато в ролята си на лидер тя е станала опозиция на самата себе си отпреди няколко години.

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес