Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Андрей Райчев: Бензинът на кабинета ще стигне до местните избори

29 май 2022, 11:44 часа • 4352 прочитания

Това правителство е абсурд да изкара целия си мандат, вероятността за това е под 10 на сто.Бензинът на тази кола ще ги докара максимално до местните избори, това е крайната точка, до която могат да достигнат и това би било много голям успех за тях

Това мнение изрази пред БНР социологът и политически анализатор Андрей Райчев. 

По думите му в момента не е реалистично правителството да падне.

"Правителството няма да падне от това, че ги натискат отвънка, а от това, че ще се разложат отвътре. ГЕРБ много искат това правителство да падне, особено след ареста на Борисов. За ПП няма да има прошка, това е много злобно нещо, което направиха и ще се плати. Те гледат как да ги свалят, но не за малко и наведнъж, а да възникне в страната нова ситуация. Кога ще възникне нова ситуация – когато започне някой да преговаря с тях, когато излязат от изолация. За ГЕРБ новата ситуация няма да бъде, че Петков не е премиер, това не е достатъчно. Това е критерият, който си поставят. И за ГЕРБ, и за ДПС главното не е падането на правителството, главното е излизането от изолация.", коментира Райчев. 

Според него управляващите от ПП са обещали сериозно на купища фактори, че България ще махне ветото за преговори със Северна Македония. 

"Ако махнат ветото въпреки волята на коалиционните партньори и на населението, слизането им от власт е сигурно. Те се опитват да излязат от ситуацията – аз реших. Първо предложиха да се съберат при президента на консултативен съвет. Тогава казаха - парламентът, по този начин те пренасят върху опозицията отговорността. Опозицията беше в ситуация просто да гледа как се гърчат. Сега ще трябва да гласува или да не участва. Те искат да застанат пред международните фактори, на които са им обещали и да им кажат – не сме ние виновни, а парламентът не дава. Ако пък дава – народът ще каже еди какво си за своите избраници. Защото в България има консенсус по въпроса – 80 на то от българите смятат, че ние не трябва да дадем сваляне на вето на македонците. Цената да го направиш това въпреки тяхната воля, е много голяма", подчерта Андрей Райчев. 

Високите цени са много голяма неприятност за управляващите, те ще се стремят максимално да овладеят и компенсират това, но то не може да се овладее и компенсира не в български, а в световен мащаб, посочи Андрей Райчев.

"На голямо скърцане ще бъдат подложени цяла серия правителства, включително и нашето. Напрежението е икономическо, не е политическо засега. Засега не се е образувал буреносен облак и от леви, и от десни, както през лятото на 2020-а, който удари с мълния. Сега не се вижда такова нещо. Всички ще протестират, но напрежението ще е наесен", прогнозира Райчев.

"Някой отговаря ли на въпроса защо тази инфлация се случва? Всички сочат украинската ситуация, но това не е вярно. Причината е, че в световен мащаб се напечатаха огромно количество пари и се изпораздадоха огромно количество пари – трилиони, трилиони, и печатаха, и раздаваха. Всичкото това нали някой трябва да го плати. Това е неизбежно. Някой трябва да плати сметката за ковида. Тази истерия не може да мине безплатно. Тази идиотщина, при която престанахме да работим, започнахме да стоим вкъщи. Всичко това трябва някой да го плаща и сега ще го плащаме ние. Тази война – ситуацията в Украйна, наследява една друга идиотщина", коментира още анализаторът.

Още: Дунчев настоя за вето върху Закона за околната среда и водите

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес