Антоанета Христова: Управляващата коалиция е популистка и върна България в предучилищна възраст

3050
Антоанета Христова: Управляващата коалиция е популистка и върна България в предучилищна възраст
Снимка: Actualno.com

Управляващата коалиция е популистка формация и върна развитието на България в предучилищна възраст. Това каза политическият психолог и анализатор проф. Антоанета Христова пред Actualno.com по повод изтеклата първа пълна парламентарна сесия на 47-ото Народно събрание и последните социологически проучвания за електоралните нагласи.

Тя определи като драма за развитие на българската демокрация сесията на 47-ото Народно събрание. „Сесия, в която не се случи нито един смислен законодателен акт. Сесия, в която се реализира закриването на Специализираната прокуратура без да се дадат убедителни отговори на съмненията за скрити интереси. Сесия, която заедно с действията или по-точно бездействията на МС, накара много голяма част от българските граждани да се чувстват унизени и безсилни“, каза проф. Христова. Тя заяви, че сесията е била изпълнена с напълно безсмислени дебати. „Сесия, в която видяхме, че има доста силна опозиция и много слабо управленско мнозинство, което обяснява процесите в държавата и тенденциите в рейтингите, които в момента се наблюдават по отношение на всичките политически сили“, изтъкна проф. Христова.

Новият парламентарен шеф коригира правилника на НС

„Недопустимо е парламентът да бъде придатък на изпълнителната власт и да се гласуват формално вече взети решения. Ще бъдем истинс...

 

Проф. Христова коментира и причините за намаляване на доверието към властта. „Най-вече фактът, че всеки ден не минава без неслучили се или провалени политики на правителството. И всичко това гарнирано със скандали. Всеки Божи ден ние виждаме, че актуалните теми и проблемите, пред които е изправен всеки български гражданин, (финансовото му оцеляване, заемите, които се теглят на негов гръб, покачващите се цени, живота в постоянна дезинформация, дупките по пътищата, липсата на напредък по създаването на съвременна инфраструктура) са без управление. Правителството, а оттам и парламентът, показват дезориентираност и безсмислено съществуване“, каза проф. Христова. Тя обърна внимание, че за един здраво стъпил на земята българин, всичко, което се случва означава много тежка инфлация, много бързо обедняване и задлъжняване на поколения напред.

„Това не може да не се отрази върху рейтинга на правителството. Още нещо – тежко ценностно разминаване между съставните части на коалицията. Те не могат да се договорят по нито една тема. За значимите, кризисни теми - е ясно, но аз виждам, че имат проблеми и с по-дребните теми. Не просто за Украйна, не само за Северна Македония, а най-малката тема се дели и пресмята през рейтинговия интерес, през евентуалните предсрочни избори и говоренето пред избирателите, а така вземане на решение не се случва. За да се вземе политическо решение, трябва да има политическо лидерство, което по някой път може да не съответства на нагласите на собствените избиратели, защото иначе се превръщаме в това, което е коалицията в момента – една популистка формация с популистко говорене и поведение. Тя вреди на развитието на България“, коментира проф. Христова.

Според нея намаляването на доверието към властта е напълно достатъчно за предсрочно избори, ако се взема като състояние на обществените нагласи. „Ако днес се проведат избори, допускам с голяма степен на вероятност, че ще има съвсем друга структура на изборния резултат и на възможната формула за управление. Има обаче допълнителни фактори, с които много от политическите партии, които могат да предизвикат на практика предсрочни избори, се съобразяват. Единият фактор това са машините. Изборът с машини е доказано, че е най-лесният начин за манипулиране на резултата и то с много. Много по-лесен и с много повече в сравнение с хартиените бюлетини. Това е тема, която е номер 1 за решаване преди да се премине към предсрочни избори“, заяви проф. Христова.

Според нея най-силният потенциал за предизвикване на избори има ГЕРБ. „Да не забравяме, че ГЕРБ преживя много големи удари. Тези удари бяха в голяма степен несправедливи. Съвсем нормално е една от тактиките на ГЕРБ е да поиска реванш. Да поиска всеки гласувал за това правителство да се самоубеди в грешката си. Като психолог ще кажа, че хората трудно признават грешките си. Много дълго чакат все пак да запазят Аз-а си, защитавайки избора си. Виждаме, че все пак има хора, които все още харесват това правителство и все още му дават надежда. Това не е, защото го одобряват, това е, защото пазят собствения си избор и его. Единственият начин да преодолеят егото си е да се почувстват наистина много зле, да се убедят, че всеки ден по-нататък с това правителство вреди много силно на тях, на близките им и е животоспасяващо да бъде махнато от управлението. Чакането на този момент е много рисково за държавата. Всеки ден икономически и финансово държавата се срива. Години няма да може да възстановим загубите от тази една година управление“, каза проф. Антоанета Христова. По думите й на везната от едната страна е рискът, че всеки ден затъваме все повече и трябва да се действа спешно, а от другата - желанието да се изчака, за да се приключи окончателно с „Продължаваме промяната“, а преценката на този баланс е много труден и отговорен процес и е трудно да бъде преценено кога ще се случи. „Струва ми се обаче, че момента приближава и то не защото някой ще иска активно да падне правителството, а защото то само ще се саморазпусне“, прогнозира тя.

Илхан Кючюк: Има основание за предсрочни избори

Има основание за предсрочни избори. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ евродепутатът Илхан Кючюк. Той попита с к...

Проф. Христова отговори и на въпрос дали наистина са готови партиите в парламента за нови избори. „Не всички партии са готови. БСП не е готова. Даже да се пусне съвсем официално оръжие за Украйна, БСП няма да напусне коалицията, защото не са готови. Корнелия Нинова знае, че в момента, независимо от решението и поведението й, самото БСП е в критична ситуация предвид бъдещата партия на Янев, която сигурно ще вземе голяма част от партията. За БСП ще останат само традиционно гласуващите възрастни хора и невъзможността в бъдеще да участва в управленски формат. Да не говорим за евентуалния риск за нейното лидерство. С участието си в коалицията тя се спасява. Предполагам, че няма да напусне правителството при никакви обстоятелства. Кирил Петков, ако желае да изпрати оръжие, не би трябвало да се притеснява от БСП за разпад на коалицията“, коментира тя.

По думите й „Демократична България“ може да получи и по-добър резултат, защото част от гласувалите за „Продължаваме промяната“ ще се върнат към тях. Тя обясни, че те могат да получат по-добър резултат, но няма да са определящ фактор в евентуално бъдеща коалиционна формация, в която да са малък партньор.

„ДПС винаги са готови за избори. ГЕРБ - също. „Възраждане“ иска избори, защото бъдещата формация на Янев може би ще вземе и от тях. Те имат интерес да издърпат изборите по-напред, за да си запазят удвояването на резултата“, добави проф. Христова.

Според нея при нови избори няма да имаме дежавю на 2021 г., а ще има сериозно разместване на партиите в парламента, като в резултат на това ще има промяна на формулата, която ще може да направи коалиция. „Единственият проблем на ГЕРБ е, че до този момент имаше мантра никой да не прави коалиция с тях. Към днешна дата обаче ГЕРБ все повече и повече изглеждат като стабилната формация, която може да предлага политики и има волята да ги преследва“, допълни проф. Христова. Тя обърна внимание, че и част от избиратели на ГЕРБ не одобряват решението на ГЕРБ за оръжия за Украйна, но въпреки това партията преследва тази ценностна политика, т.е. принципно лидира темата. „Това означава, че избирателите на ГЕРБ определено могат да преглътнат избора по отношение на оръжието за Украйна“, каза още проф. Христова.

Каква е прогнозата на социолога Андрей Райчев - четете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика