Райчев: Ако кабинетът падне, няма да има предсрочен вот, а опит за съставяне на ново правителство

32474
Райчев: Ако кабинетът падне, няма да има предсрочен вот, а опит за съставяне на ново правителство
Снимка: БГНЕС

Ако кабинетът падне, няма да има предсрочен вот, а опит за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент. Това каза социлогът Андрей Райчев пред Actualno.com по повод изтеклата първа парламентарна сесия на 47-ото Народно събрание и последните социологически проучвания за електоралните нагласи. Според него първата пълна парламентарна сесия на 47-ото Народно събрание не е била много успешна за управлението, тъй като коалицията се е изпокарала, а акцентът е паднал върху БНБ, където противоречията не са се разрешили, а са се замазали и отложили. „Все пак може да се каже, че успяха да направят нещо важно, а именно да приемат закона, с който закриха спецпрокуратурата. Управляващата коалиция не демонстрира особени парламентарни умения. Бавна е, несществени въпроси се обсъжда, съществени не се обсъждат. С други думи не е особено успешна“, каза социологът.

Той коментира и новите социологически проучвания, които показват намаляване на доверието върху властта. „Украинската война много влияе. Тя прави нещо много по-силно, тя разделя нацията. Много отдавна нямахме въпрос освен македонския, който рязко да разделя хората на две. Македонският не разделя толкова силно, колкото тази война. От една страна всичко що е прозападно непрекъснато изказва своето мнение, а от друга страна имаме една много голяма сериозна част от хората, които не са против Русия и не искат България да е против Русия. Това е много сериозно разделящо нацията движение – тектоничен трус. Това е едно огромно земетресение, което става в България и дай Боже тя да не се сцепи на две от него. Това няма как да влияе на правителството, което би трябвало в този момент да лавира. То донякъде лавира, но не бих казал, че много успешно, защото все пак се накланя към това да предложи на българите поведение, което е характерно за малцинството българи. Съвсем отчетливото мнозинство българи не искат да бъдат против Русия. Това е видимо с просто око във всяко социологическо изследване и просто на улицата като излезете, особено извън София.

Кирил Петков сигурен, че коалицията няма да направи нови грешки за БНБ

Един път човек да направи грешка не е добре, но два пъти да направи грешка е недопустимо. Така че вярвам, че две грешки няма да на...

Вторият фактор е вече независещо и нещастно обстоятелство за това правителство, а именно световната енергийна криза. Тя пак някъде се корени във войната и санкциите, но така или иначе България бива въвлечена в един процес, който не зависи от нея, но който правителството ще плати. Това е много несправедливо, но така става по света. Падат не онези правителства, които са организирали кризата, а които просто са били правителства по нейно време“, коментира той.

Райчев посочи, не бива да се надценява спадът на „Продължаваме промяната“. „В структурата на техния вот от 25 % през изборите миналата година, една трета от този вот – около 10 % не бяха гласове „за“ тях. Това бяха гласове „против“ Бойко Борисов“, обясни Райчев. Социологът коментира, че от „Продължаваме промяната“ не са загубили свои привърженици, а тези, които са гласували за тях допълнително.

Андрей Райчев отговори на въпрос дали е достатъчно намаляването на подкрепата за властта за предсрочни избори. „Не е достатъчно все още за това, но тенденцията е в тази посока. От тук идва едно обстоятелство, което не съм сигурен, че всички виждат. Опозицията и специално ГЕРБ имат две цели, но те не съвпадат. Едната цел на ГЕРБ е да свали правителството от власт, но втората цел е малко по-друга – да излязат от изолация. Ако днес попитате ръководителя на ГЕРБ какво предпочита – да падне правителството или да излязат от изолация, от партията ще кажат второто. Независимо, че в момента са партия № 1 и вероятно ще победят на едни предсрочни избори, това изобщо няма да ги извади от изолацията“, коментира Райчев. Според него ГЕРБ няма да предприемат бързо сваляне на правителството. „Тяхната цел не толкова тези да паднат, колкото те самите да се окажат в някакви възможни съюзи. Когато тези възможни съюзи са налице, а те ще станат в резултат на кавгите в четворната коалиция, тогава ГЕРБ ще предприеме стъпки за събаряне и тогава може да говорим за предсрочни избори“, поясни той.

Според него партиите в 47-ото Народно събрание не са готови за предсрочни избори в момента, а ГЕРБ няма изгода от това. „Имаме нови избори, ГЕРБ ги печели и пак седи в изолация и пак ще има коалиция срещу нея. За какво й е на ГЕРБ това? ГЕРБ има нужда от съвсем друго, да се разбере с някого“, каза още Райчев. Социологът коментира, че бихме имали дежавю на 2021 г., ако имаме веднага предсрочни избори. Той прогнозира, че ГЕРБ ще чака да се възползва от скарване в коалицията по украинския и македонския въпрос, както и по този за скъпата енергия, като това ще са трите теми, в които ще се опитат да влязат в диалог с някой друг.

Андрей Райчев: Разводът в коалицията е сигурен

Има един разпад на коалицията и прогнозата на социолога Андрей Райчев е, че най-вероятно управлението ще се разпадне през септември мес...

Райчев добави, че не е сигурен, че ще има предсрочни избори. „Ще има по-скоро падане на правителството, ако се стигне до там и опит за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент поне за една година - до есента на 2023 г.“, добави социологът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика