Антон Станков: Промените в Конституцията имат вътрешнополитическа цел

4506
Антон Станков: Промените в Конституцията имат вътрешнополитическа цел
Снимка: БГНЕС

Приетите днес на първо четене поправки в Конституцията не решават кой знае какво проблеми в съдебната власт. Правим поредната имитация на реформа. Това коментира в ефира на bTV бившият правосъден министър между 2001 до 2005 г., а сега адвокат Антон Станков.

Той припомни, че настоящият правосъден министър Христо Иванов днес е признал, че промените се готвят заради предстоящия мониторингов доклад, който се очаква януари догодина. Според Станков измененията на основния закон имат и вътрешнополитическа цел – някои хора да се окичат със значки „Ние направихме промени”. 

Плевнелиев доволен от гласуването за Конституцията

Политическите партии дадоха силен сигнал, че в името на очакванията на българските граждани за промени партийните различия и противореч...

По думите на юриста разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии - на съдиите и на прокурорите и следователите, е добра идея на пръв поглед, но това ще капсулира системите и ще размие отговорността. 

"За мен ключовият проблем е в отговорността и на тримата главни – председателя на Върховния касационен съд (ВКС), председателя на Върховния административен съд (ВАС) и главния прокурор, обяви Антон Станков. Той напомни, че от 1990 г. в Конституцията пише, че президентът назначава тримата първи в съдебната система, но пък няма разписана процедура как да го прави. Според него такива правила трябва да се напишат и приемат от парламента и президентът да назначава и отстранява тези хора, също и да носи отговорност за тяхната работа. 

През годините неведнъж се оказа, че се злоупотребява с власт по върховете на съдебната власт, напомни още бившият правосъден министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика