"Апартаментгейт": Появи се и братът на Мария Габриел

31637
"Апартаментгейт": Появи се и братът на Мария Габриел
Снимка: БГНЕС

Поредното име в политически контекст се появи в "Апартаментгейт". Става въпрос за брата на еврокомисаря по информационните технологии и водач на евролистата на ГЕРБ Мария Габриел – Борис.

Според публикация на сайта за разследваща журналистика "Биволъ", Борис Неделчев сключва изключително изгодна сделка с фирмата "Бигла III", приближена до властта, която му носи голяма печалба в рамките на 3 години. А "Бигла III" се занимава и със строителство – и именно в затворения комплекс "Дианабад Резидънс" на ул. "Пимен Зографски" в кв. "Дианабад" Неделчев си взема жилище през 2014 година. То е взето при право на строеж – 82 квадрата за 39 000 лева (475 лева на квадрат), но година по-късно апартаментът е заменен срещу такъв с големина 96 квадрата. На 19.09.2016 замяната е конкретизирана с нотариален акт, в който не е деклариран допълнителен материален интерес. Така по документи апартаментът струва 71 000 лв. или 739 лева на квадрат. Но отново година по-късно Неделчев продава апартамента за 180 000 лева, а няколко месеца по-късно си купува нов апартамент в друг квартал, за малко над 100 000 лева.

ВКП ще проверява Елена Йончева за имоти край морето

Върховна касационна прокуратура ще провери по какъв начин и дали водачът на евролистата на БСП Елена Йончева е придобила имоти на морет...

Съгласно информацията на "Биволъ", средната цена в "Дианабад Резидънс" е 1000 евро на квадрат. А Неделчев е бил изключение що се отнася до първия апартамент – по принцип продажба на жилища се правела само когато са напълно готови, твърди сайтът за разследваща журналистика.

Справка в Търговския регистър показа, че зад "Бигла III" стоят Красимир и Борис Шалеви. Върху фирмата има и наложени запори – в полза на "Болтрейд – М" ЕООД и "Болтрейд" ЕООД, като и двете се представляват от Бисерка Момчилова. До май 2017 година Шалев е бил съдружник с Христо Ангелков - съпруг на министъра на туризма Николина Ангелкова, във фирмата "Ирис Експортс", показва друга справка от Търговския регистър.

Консорциум с участието на "Бигла 3" спечели през 2011 г. търга за основен ремонт на Националния музей за българското изобразително изкуство (бившия княжески дворец). Сумата е 2 399 106 лв. Възложените по времето на Вежди Рашидов като културен министър работи обаче са изпълнени некачествено и това е констатирано от одит на Министерството на културата.

Извън историята с Неделчев, налице е и въпрос относно терена, на който е построен “Дианабад Резидънс” - на каква цена е бил купен от Столична община? Има съмнения, че тя е била в пъти по-ниска, отколкото е било пазарното равнище през 2013 година, когато е направена сделката.

Правилно ли е намесен Каракачанов в "Апартаментгейт"?

Има или няма проблеми с цената и декларирането на терасите на имот на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов? Този въпрос ...

Припомняме, че самата Мария Габриел, с моминско име Неделчева, се забърка в скандал с общинско жилище и на каква цена го е ползвала. Става въпрос за апартамент на улица „Никола Вапцаров” 25 в квартал "Лозенец" – за само 400 лева наем месечно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика